Díszpolgár lett Horthy Istvánné

Nagy Gábor Tamás szerint Horthy István feleségének életét a "megingathatatlan emberiesség" és a jótékonyság vezérelte.

Május 21 a főváros I. kerületének napja. Ennek tiszteletére a budavári városházán tartott ünnepségen a kerület díszpolgárává avatták Horthy Istvánnét, gróf Edelsheim Gyulai Ilonát, aki 1940-ben ment feleségül Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. Horthy István 1942. augusztus 19-én repülőszerencsétlenségben vesztette életét, özvegye, valamint egyetlen fia is jelen volt feleségével a szombati budavári rendezvényen.

Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Horthy Istvánnénak adományozott díszpolgári cím nem csak egy elismerés, hanem 20 évvel a rendszerváltozás után a történelem “visszaszerzése” is, mert – mint fogalmazott – még mindig erős a történelemhamisítás, amelynek alapján “kollaboránsnak, antiszemitának tartanak embereket”.

A főváros I. kerületének vezetője azt mondta: Horthy Istvánné önkéntes ápolóként mentette a sebesülteket a II. világháborúban, majd az emigrációban a Horthy család támaszaként dolgozott, és egész életét a “megingathatatlan emberiesség” és a jótékonyság vezérelte.

Nagy Gábor Tamás május 21-ét az áldozatkészség napjának nevezve emlékeztetett: 1995-től olyan emberek kaphatták meg a kerület díszpolgári címét, akiknek az élete ténylegesen is összefonódott kerületükkel. A kerület legmagasabb díjával tüntették ki az elmúlt másfél évtizedben mások mellett Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszót, Puskás Ferenc legendás labdarúgót és Kányádi Sándor erdélyi magyar írót, költőt.

Címkék: Horthy Istvánné