Romagyilkosságok: tételes bizonyítás kezdődik

Először a Galgagyörkön megtámadott házaspárt hallgatják meg a bíróságon.

A galgagyörki támadással összefüggésben beidézett sértetti tanúk meghallgatásával megkezdődött a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat egyes cselekményeinek bizonyítási eljárása szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

A szerdai tárgyalási napon azt a galgagyörki házaspárt hallgatja meg tanúként Miszori László tanácsvezető bíró, akiknek a villanyoszlop által megvilágított, fehérre festett, a támadáshoz elsőként kiszemelt Rákóczi úti házára 2008. július 21-re virradóra a vád szerint K. Árpád elsőrendű vádlott a besenyszögi vadásztól elrabolt Mauser típusú golyós vadászfegyverrel összesen hat lövést adott le.

Az elsőrendű vádlott és testvére, a másodrendű vádlott K. István már a nyomozati szakban elismerte a terhükre rótt kilenc cselekményből a 2008. július 21-i galgagyörki, az augusztus 8-i piricsei és a szeptember 29-i tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadást, amelyeket a romák közötti félelemkelő szándékkal magyaráztak, és társukként nevezték meg P. Zsolt harmadrendű vádlottat. Viszont tagadták a részvételüket a súlyos sérülésekkel vagy halállal végződött támadásokban.

A harmadrendű vádlott, P. Zsolt az eddigi tárgyalásokon minden bűncselekményben való részvételét tagadta, de a vád szerint a besenyszögi vadásztól elrabolt Fabarm típusú fegyverrel több lövést is leadott két galgagyörki lakóház ablakára, köztük egy olyan szobáéra, amelyben egy fiatal házaspár három gyermekével aludt.

A Pest Megyei Főügyészség által ismertetett vádirata szerint K. Árpád Sándor elsőrendű, testvére K. István Zoltán és a harmadrendű vádlott P. Zsolt 2008. júniusában egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön roma és nem roma családok közötti konfliktusok vannak.

Az ügyészségi vádirat szerint az ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények vádjával bíróság előtt álló férfiak egy hónapon át tervezték az itteni támadást.