Tovább járőröznek a csendőrök Tiszavasváriban

A város jobbikos polgármestere szerint elnevezésüktől függetlenül ők a jövőben is egyszerű városőrök maradnak.

Tovább járőröznek a csendőrség tagjai Tiszavasváriban a helyi képviselő-testület legutóbbi döntésének értelmében – adta hírül a Keletpress Hírügynökség hétfőn.

A jobbikos többségű testület rendelete szerint a csendőrök tovább dolgozhatnak a településen, figyelmen kívül hagyva a kormány által a napokban szigorított büntető törvénykönyv (Btk.) egyes passzusait. Fülöp Erik (Jobbik) polgármester az ülésen azt mondta, a csendőrök – elnevezésüktől függetlenül – továbbra is egyszerű városőrök, akik nem kívánják egy hatóság jogköreit sem elvonni, sőt, keresik az együttműködés lehetőségét a rendőrséggel.

Fülöp Erik az MTI kérdésére megerősítette: elsőként határozat formájában született döntés a csendőrség felállításáról, az esetleges jogi viták elkerüléséért a határozatot a helyhatóság legutóbbi rendkívüli ülésén rendeletté módosították.

A polgármester hangsúlyozta: a képviselő-testület által meghozott döntések megfeleltek a hatályos jogszabályoknak, mivel a csendőrséget az önkormányzati törvény rendelkezései alapján hozták létre. Közlése szerint a szervezet jelenleg is járőrözik a városban.

A rendelet szerint “a csendőrség tagjai az önkormányzat alkalmazottai, a szervezet célja a közrend, a közbiztonság és a köztisztaság védelme, javítása, a bűnmegelőzés hatékonyságának fokozása, az állampolgárok biztonságának védelme, köznyugalmuk, biztonságérzetük javítása”. A dokumentum emellett tartalmazza a csendőrség formaruhájának jegyzékét, valamint azt, hogy a járőrök igazolással teljesítenek szolgálatot.

Pintér Sándor belügyminiszter április 21-én azt közölte, hogy megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által előző nap Tiszavasváriban megalapított szervezet ügyében.