Lázár szerint figyelemelterelés Gyurcsány faggatózása

A politikus értékelte a Fidesz-frakció elmúlt évi munkáját is, és bejelentette: újra pályázik a vezetésére.

Figyelemelterelésnek tartja a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök kérdéseit, amelyeket a győri Audi-beruházással kapcsolatban tett fel Orbán Viktor kormányfőnek.

Lázár János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az Audi-beruházással kapcsolatos összes döntés bírta és bírja a kormánypárti képviselőcsoport támogatását. Mint fogalmazott, a volt kormányfő megszólalásait az utóbbi hetekben nehezen tudja követni, az a benyomása, “mintha elfáradt volna”.

A Fidesz frakcióvezetője beszélt pártja képviselőcsoportjának elmúlt évi működéséről is. Szerinte elsősorban szaktudás, megbízhatóság és keménység jellemezte a parlamenti frakció munkáját, amelyben hétfőn választanak frakcióvezetőt. Lázár János azt mondta, ha megkapja a bizalmat, áll a kihívás elé.

A politikus szerint a következő hónapok “legsúlyosabb” törvényhozási feladata az ország átszervezésével kapcsolatos annak érdekében, hogy jobb legyen az oktatási, az egészségügyi és az önkormányzati rendszer. Kiemelten fontos “küldetés” egy jogvédelmi, fogyasztóvédelmi típusú munka is, amely megvédi a nagy állami vagy privát szolgáltatókkal szemben a szolgáltatást igénybe vevők érdekeit – közölte. Emellett a munkahelyteremtés, az oktatás és a közbiztonság az a három terület, amelyen teendője van az államnak a most kilátástalan helyzetben lévők felzárkóztatása érdekében.

Megítélése szerint külön hangsúlyt kell fordítani arra, hogy a következő hónapok sarkalatos törvényeinek vitájában a kormánytöbbség álláspontjának demokratikus elkötelezettségét egyértelműbben tálalják a nyugati sajtónak.

A devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos felvetésre úgy reagált: a frakción belül is komoly dilemma, hogy meddig terjedjen az állam felelősségvállalása. Olyan hitelek esetében, amelyekből lakást építettek, vásároltak vagy felújítottak, van helye a segítségnek, a szabad felhasználásúaknál viszont, amelyeket fogyasztási cikkekre fordítottak, nincs.

Lázár János újságírói kérdésre kitért a Fidesz és a Jobbik viszonyára is, és közölte: a Jobbik parlamenti programja jelentősen megváltozott az elmúlt egy évben, “ma már nyíltan nemzetiszocialista irányt vett, amivel nekünk semmiféle együttműködési szándékunk nincsen”.