Hat kérdésben faggatná az MSZP-seket Gyurcsány

A volt miniszterelnök szerint nincs ok félni a pártszavazástól, mert csak olyan kérdéseket szeretne feltenni, amelyekben nagyon széles egyetértés van.

Összesen hat kérdést bocsátana szavazásra az MSZP-ben Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök kedd reggeli facebookos bejegyezésében jelentek meg a kérdések. Gyurcsány Ferenc ugyanezen az oldalon jelentette be egy héttel ezelőtt, hogy a Demokratikus Koalíció vezetőivel együtt pártszavazást kezdeményez az MSZP vezetőinek jövedelmével, valamint a párt gazdálkodásával kapcsolatban. Ezt azzal indokolta, hogy új erkölcsi normát szeretnének teremteni az MSZP-ben.

Gyurcsány Ferenc keddi bejegyzésében azt írta, hogy nincs ok félni a pártszavazástól, mert csak olyan kérdéseket szeretnénk feltenni, amelyekben nagyon széles egyetértés van. Ezek a kérdések szerinte nem megosztják a pártot, hanem ellenkezőleg, egyesítik. “Nem kell vívnunk egymással. Hiszen ezek a kérdések nem megosztanak, hanem egyesítenek bennünket. Mi így gondoljuk” – fogalmazott.

A hat kérdés közül az első három az anyagi feddhetetlenség megteremtésével, a második három a politikai tisztaság megerősítésével kapcsolatos. Megkérdeznék a tagságtól egyebek mellett azt, alkossanak-e párton belül szabályokat a vezetők jövedelem- és vagyonnyilatkozatáról, tegyék-e ellenőrizhetővé ezeket. Arról is kérnék a tagság véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy az MSZP elnökét és megyei elnökeit a tagság közvetlenül válassza meg.

Gyurcsány Ferenc jelezte: támogató aláírásokat kezdenek gyűjteni azért, hogy pártszavazásra bocsássák ezeket a kérdéseket. “Nem lesz nehéz dolgunk. Tudjuk, hogy a tagság és a vezetők túlnyomó többsége is ilyen pártot kíván” – írta.

A Hírszerző hírportál hétfőn azt írta: az MSZP elnöksége szerdán foglalkozik Gyurcsány Ferenc pártot érintő akcióival. A szocialista vezetés egyrészt kiáll a volt kormányfő mellett Sukoró ügyében, másrészt viszont megpróbálják leállítani a politikust. “Be fogjuk hívni, és azt mondjuk neki, hogy “Feri, maradj nyugton!” – mondta a Hírszerzőnek az MSZP elnökségének egyik tagja. Az MSZP vezetőségében Gyurcsány Ferenc pártszavazási kezdeményezése óta téma, hogy mit kezdjenek a volt kormányfővel, aki akcióival újra és újra eléri, hogy róla beszéljenek a szocialista párt kapcsán – olvasható a hírportálon.