Kiakadtak a pedagógusok a tervezett közoktatási törvényen

A PDSZ szerint a kormány megint kihagyta őket az egyeztetésből.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint felháborító, hogy az oktatási államtitkárság a pedagógusok kötelező óraszámának megváltoztatásáról sem egyeztetett az érintettekkel; az érdekvédelmi tömörülés szerint az iskolaigazgatóknak szétküldött kérdőív nem egyeztetés, és abból csak torz információ nyerhető.

Megint kihagyták a pedagógusokat és a szakmát, nem egyeztettek sem a szakszervezetekkel, sem a szakmai szervezetekkel, hiába követelik azt – mondta Mendrey László, a tömörülés elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Hozzátette: az államtitkárság elképzelése arról, hogy a pedagógusok heti 32 órát töltsenek kötelezően az iskolákban, több szempontból sem megvalósítható. A heti kötelező 22 óra mellett az egyéb feladatok nem férnek bele a 32 órába – mondta Mendrey László, idézve a szakszervezet és szaktárca korábbi felmérését, miszerint a pedagógusok összterhelése heti 51 óra.

Az érdekvédő szerint az iskolaépületek fizikailag és szerkezetileg sem alkalmasak erre, az egy pedagógusra jutó íróasztal mérete nem éri el az egy négyzetmétert, míg a mozgástere a tanáriban átlagosan kevesebb mint 2,5 négyzetméter. Nem arra találták ki ezeket a helyeket, hogy ott hosszabb időt töltsenek el – tette hozzá.

A PDSZ elnöke úgy látja, hogy a pedagógus-életpályamodellnek az a része valósulna meg, ami kötelezettségeket ír elő, de a pénzügyi támogatást a következő kormány idejére tolnák át. Ez elfogadhatatlan – jelentette ki a szakszervezeti vezető.