Sírva távozott a koronatanú

Szünetet kért és sírva ment ki a tárgyalóteremből Fehérné Nyalka Éva, aki továbbra is ellentmondásokba keveredik korábbi nyomozati vallomásaival a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt indított büntetőügy szerdai tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon. A nő vallomása egyre zavarosabb, erre a bíró többször utalást tett.

Az asszony, aki mind a négy vádlott – Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt és Csontos István – munkáltatója volt, és az elsőrendű vádlottal szerelmi kapcsolatban állt, már a keddi tanúmeghallgatásán is több ellentmondásba keveredett, ezért Miszori László tanácsvezető bíró a hamis vád és tanúzás jogi következményeire figyelmeztette, a nő kitérő válaszai miatt pedig bírságot helyezett kilátásba, az eljárás akadályozására hivatkozva.

A szerdai tárgyalás megkezdése után mintegy háromnegyed órával, miután a tanú többször zavarosan beszélt a tiszalöki gyilkosságot követő hajnalon történtekről, a tanácsvezető bíró megkérdezte tőle, kér-e tíz percet, hogy összeszedje magát. Az asszony igennel felelt, majd zokogva ment ki a tárgyalóteremből azon az ajtón, ahol a vádlottakat hozzák be. A bíró a nő után ment, majd két perc múlva visszatért a tárgyalóterembe, a tanú pedig “erőt gyűjtve” kint maradt, és pár perc elteltével tért vissza.


16 alkalommal beszélt

Fehérné Nyalka Éva még a nyomozati szakaszban, a kihallgatásain mind a 16 alkalommal részletesen beszélt a tiszalöki gyilkosság éjjelén történtekről, arról, hogy miért és hogyan nyújtott segítséget a testvérpárnak, amikor autójuk elakadt a sárban a menekülő útvonalon. A szerdai tárgyaláson viszont már azt mondta, hogy nem mindenre emlékszik, mert csak “képeket lát”, és azért beszél most másként, mert meg van zavarodva.

A vádirat Fehérné nyomozati vallomásaira építve azt állítja, az elakadt autóból kivették a testvérek a fegyvereket, és munkaadójuk a saját autóján elvitte őket Debrecenbe, a Perényi 1 szórakozóhelyre, mindannyiuk munkahelyére, hogy elrejtsék a gyilkossághoz használt puskát és átöltözzenek, s a nő végig az autóban maradt.

Kávét főzött

A bíróságon ezzel szemben az asszony azt vallotta, ő is bement a szórakozóhelyre, hogy pénzt vegyen magához az autó kiszabadítására, és a Kiss testvérek nem öltöztek át, csak megmosakodtak, lemosták a cipőjüket. A férfiak csak a WC-be mentek be, ő pedig kávét főzött nekik – mondta a tanú.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Állítása szerint sem szatyor, sem hátizsák nem volt náluk, semmit nem tettek a csomagtartóba, azt fel se nyitották, és korábban azt vallotta, hogy akkor éjjel esett az eső. A bírósági tárgyaláson a nő már nem emlékezett esőre, csak arra, hogy esőkabátot vett fel. A bíró meglepetéssel hallgatta, hogy az asszony, amikor segítséget kért a traktorostól az elakadt autó kiszabadítására, felült a mezőgazdasági gépre, ugyanis erről a nő korábban egyszer sem beszélt.

sokat beszélt

A tanú azt mondta: négy napon át egy titkos lakásban tartották a gyermekével együtt, és “új élet kezdésének lehetőségéről” beszéltek neki a rendőrök.

Kedden még azt mondta, ott volt, amikor 150 rendőr “lerohanta” a szórakozóhelyet 2009. augusztus 21-én hajnalban, és őt is a földre fektették. Szerdán viszont már azt közölte: két férfi odament hozzá, megkérték, hogy kövesse őket, hazavitték, a ház előtt már sok rendőr várta, és ekkor tartottak nála házkutatást, fegyvereket keresve.

A bíró többször figyelmeztette a hamis vád és a hamis tanúzás következményeire Fehérné Nyalka Évát.

Csak tanú

A vádlottak többször a fejüket rázva, néha pedig elmosolyodva hallgatták korábbi munkaadójukat, akit elfogásuk éjjelén szintén előállítottak velük együtt, de aki csak tanúként szerepel az ügyben. Csontos István negyedrendű vádlott, aki a vád szerint a tiszalöki és a kislétai cselekménynél sofőrként segítette az elkövetőket, korábban lehetséges támogatónak nevezte meg Fehérné Nyalka Évát.

A bíró azt firtatta, miért “etette” hónapokon keresztül a hatóságokat. A tanú mindezt a félelmével magyarázta, szerinte közvetlen veszélyben volt ő és gyermeke is.

Állítása szerint csak “játék volt”, amikor Pető Zsolt, aki testőre volt, megmutatta, “hogyan kell a gégén keresztül kihúzni a nyelvet”, és az is csak játék volt, hogy kézjellel a lelövésére tettek utalást. Korábbi vallomásaiban mindezt még közvetlen fenyegetésnek, terrorizálásnak nevezte, amellyel a vádlottak azt akarták elérni, nehogy elárulja őket.

Az adóhivatali alkalmazott azt mondta, elszakadt a valóságtól, mert elhitte, hogy ő is részese a sorozatgyilkosságnak, és élete végéig börtönben lesz, mert ott volt Tiszalöknél.