Egyeztetnének a pedagógusok az óraszámemelés miatt

A napokban napvilágot látott kormányzati elképzelések szerint a pedagógusok kötelező óraszámát 28-ra emelnék.

Azonnali érdekegyeztetést követel és tiltakozó akciókat tervez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a kötelező óraszámok emelésére vonatkozó kormányzati elképzelések miatt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) levélben kérte az oktatási államtitkártól a sürgős egyeztetést.

A PSZ a honlapján közzétett dokumentumban utalt a napokban napvilágot látott kormányzati elképzelésekre, amelyek szerint a pedagógusok kötelező óraszámát 28-ra emelnék. Ez szerintük nemcsak aránytalanul és elviselhetetlenül növelné az amúgy is túlterhelt pedagógusok terheit, hanem óriási mértékű elbocsátásokat is jelentene – írták, hozzátéve: “természetesen minderről semmiféle egyeztetés nem volt a szakszervezetekkel”.

Leszögezték, hogy azonnali érdekegyeztetés követelnek. Tiltakozó akciókat is terveznek, ezek lehetséges formái között említették kék zászlók kitűzését az intézményekre vagy kék szalag viselését az egyetértők részéről, aláírásgyűjtést és nagygyűléseket, 2 órás figyelmeztető sztrájkot, illetve hosszabb időtartamú munkabeszüntetést.