Kiszivárogtatás miatt nyomoznak Pécsen

Nyomozást indított a rendőrség a napokban egy, a baranyai megyeszékhely buszközlekedését biztosító Pécsi Közlekedési Zrt. (PK) nagy összegű adótartozásáról szóló dokumentum kiszivárogtatásának ügyében.

Az MTI úgy értesült, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya hivatali visszaélés gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen. A cél annak kiderítése, miként juthatott el a médiához a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azon határozatának egy példánya, melyben a hivatal 774 millió forintot követel a közlekedési vállalattól áfatartozás és a városi buszeladási botránnyal kapcsolatos szerződés miatt.

A feljelentést Keczer László, a PK volt vezérigazgatója tette, az eljárásban tanúként hallgatták meg Komáromi Istvánt, a pécsi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. volt felügyelőbizottsági tagját. Komáromi azt mondta: a dokumentumot egy, a kapujára tűzött borítékban találta, s mivel közérdeklődésre számot tartó információt tartalmazott, tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Megjegyezte, meghallgatását követően a rendőrség házkutatást tartott a lakásán, ahol lefoglalták a fia számítógépét.
Komáromi István kifogásolta a rendőrségi eljárást és azt tervezi, feljelentést tesz a katonai ügyészségen.

Az eset előzménye, hogy 2008-ban a Mecsekbusz Kft. lett a helyi autóbusz-közlekedést fenntartó önkormányzati PK Zrt. kisebbségi tulajdonosa, majd a vállalat irányítását biztosító menedzsmentjogok birtokosa is.

A PK Zrt. néhány hónap múlva a vagyonkezelő és a városi közgyűlés megkerülésével 2,2 milliárd forint plusz áfáért eladta mintegy 150 buszból álló járműparkját a PK Zrt. és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek, amellyel megállapodott, hogy a járműveket egyenként havi 1,2 millió forintért visszabérli, és 10 évre egy összegben 2 milliárd forint plusz áfa rendelkezésre állási díjat is fizet.

Páva Zsolt fideszes polgármester büntetőfeljelentést tett az ügyben, a nyomozást követően pedig az ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emelt Keczer László akkori vezérigazgató ellen. A per a vádlott betegsége miatt még nem kezdődhetett meg.