Gyurcsány: Indul az Orbán-csomag

Az MSZP képviselője szerint a kormányfő "csapdába zárta magát."

A gazdasági miniszter bejelentette az Orbán-csomag első porcióját. Lesz itt még baj. De menjünk sorjában – írja a volt kormányfő a Facebook közösségi portálon. Az ellenzéki politikus 10 pontba szedte kifogásait. Szerinte “elkezdődött a megszorítások újabb legalább két éve”.

Íme a 10 pont:

“1. A csomag elsődleges célja, hogy a költségvetésnek kevesebbet kelljen költeni. A csomaggal valóban spórol a kormány, de kétségtelen, hogy a családok, az intézmények, a vállalatok ezt megszorításként élik meg.
2. Volt-e választása a kormánynak? A megszorításban nem volt. Hatalmas lyuk tátong a költségvetésen. Igaz, ezt leginkább magának köszönheti a kormány, mert a tavalyi 29(?) pontos ámokfutásával tönkretette a költségvetést. Ugye emlékszünk? Ennek volt legnagyobb tétele a gazdagabbak hatalmas adócsökkentése. Ez vitte kényszerpályára az országot.
3. A csomagnak van másodlagos célja is. Ez a munkaerő-kínálat növelése, belső szerkezetének átalakítása. Ezek a célok önmagukban helyesek.
4. A munkanélküli segély (álláskeresési támogatás) időtartamának harmadára csökkentése brutális intézkedés. Orbán még nem volt munkanélküli, nem tudja milyen az. Talán ki kellene próbálnia.
5. Eszement ötlet, hogy 150 ezer rokkantnyugdíjastól megvonják a támogatást, és visszazavarják őket dolgozni. Nincs ennyi munkaképes ember közöttük és nincs ennyi munkahely. Ebből iszonyatos emberi tragédiák lesznek. Orbán a tűzzel játszik.
6. 150 ezer állást kívánnak teremteni közmunkával. Ez nagyon fontos és helyes cél. Ezt üdvözölni kell. Bár jó volna tudni, hogy honnan lesz erre pénz, de legyünk korrektek, várjuk a részleteket!
7. A korai nyugdíjazás szűkítése indokolt cél. Helyes, ha a szerzett jogokhoz nem nyúlnak hozzá, ez esetben az intézkedés alig hoz pénzt a következő években. Ha meg mégis brutálisan beavatkoznának a jelenlegi szabályokba, akkor az súlyosan sértené a méltányosság elvét és ezért hatalmas ellenállást fog kiváltani.
8. Ha a felsőoktatás finanszírozását úgy alakítják át, hogy jobban odafigyelnek a gazdaság igényeire, akkor ez a cél rendben van. A megoldásról keveset tudunk, várjuk meg a részleteket!
9. Gyógyszer ügyben szkeptikus vagyok. Szerintem ebben nem lehet 120 milliárdot spórolni. Vagy ha igen, akkor abba belerokkanhatnak a betegek és/vagy a teljes magyar gyógyszeripar. (Muszáj megjegyeznem, a gyógyszeripar Magyarország egyik nemzetközileg is versenyképes szektora. Erre nagyon vigyázni kellene. Itt hihetetlenül értékes tudás van magyar kézben, nem szabad vele játszani. ) A betegekre nem lehet sokkal több terhet rakni. Szerintem itt tévedésben van a kormány.
10. Ha a MÁV adósságát átvállalja a kormány anélkül, hogy átalakítaná a társaságot, akkor azzal csak egy dolgot ér el: elvett magánynyugdíj megtakarításainkból (sic!) még kevesebbet költ államadósság csökkentésre (sic!), és semmi szerkezeti haszon nem fog ebből származni. Ez így nincs rendben.”

AJÁNLOTT LINK:

Indul az Orbán-csomag (Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Címkék: Gyurcsány Ferenc