Gál csak erkölcsi felelősséget érez a panamáért

A politikus szerint szeretője kistafírozása sem büntetőjogi kategória.

Gál György vádlotti meghallgatásának második napján is csak erkölcsi felelősségét ismerte el a sok száz milliós önkormányzati korrupciós botrány büntetőperében a Fővárosi Bíróságon. Az egykori SZDSZ-es politikust az önkormányzati tanácsadói szerződésekről és a lakáskiutalásról kérdezték.

Gál csak egy szerződésről tudott konkrétumot mondani, arról, amit az akkor 19 éves barátnőjével, Váradi Évával kötöttek. A vádirat szerint a hölgyet kisebbségi referensként alkalmazták az önkormányzatnál, havi 300 ezer forintért.

A vád szerint a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke szeretőjének kiutaltak egy 60, majd egy csaknem 100 négyzetméteres bérlakást. Az ingatlan értéke 18 millió forint körül volt, amit később a volt barátnő hárommillióért megvásárolhatott.

A „különösen nagy kárt okozó csalással” vádolt politikus szerint ezért csak morális és politikai felelősség terheli, büntetőjogi nem. Gál korábban tagadta, hogy kenőpénzt kapott az épületek piaci ár alatti értékesítéséért, de a vádirat szerint összességében 336 millió forint vesztegetési pénzhez jutott.