A LEKVÁR FILOZÓFIÁJA

Hamvas Béla óta tudjuk, hogy a bornak van - manapság azonban már szembesülnünk kell azzal is, hogy a lekvárnak is van filozófiája. Gondoljunk csak bele: a lekvár szó egyik szinonimája például az „íz”, vagyis a gyümölcs íze… s hová vezet ez a filozófia? A nagymama baracklekvárjától elindulva, mára már egészen a vaníliás zöldparadicsom-lekvárig jutottunk, amelyet nem csak desszertként fogyasztunk.

Megannyi íz és állag, oly sok hangulat, felidézett emlék, távoli tájak üzenete rejtőzködhet egy kanálnyi ízes csodában. A felhasználása pedig egy külön regényt is megér… Akárcsak a divat, a gasztronómia is visszanyúlik a klasszikus alapanyagokhoz, új köntösbe öltöztetve azokat. Nosztalgikusan emlékszünk a hagyományos lekváros tekercsre (vanília sodóval!), az ízes buktára és dobostortára, de ma már a desszertek is új dimenziót nyertek. A magyar cukrászat gazdag lekvár-hagyományait, ízeit megújult formában és textúrában látjuk ismét például a fagylaltpultban, vagy desszertkínálatban.

Emlékeznek az úgynevezett Sztálin szalonnára? Igen, igen, az a kemény vágható piros színű lekvárszerű valami… Nem csoda, hogy napjainkban nem kapható. Ellenben kóstolhatunk már például az aszalt szilvás-rozmaringos őszibarack vagy citromos-almás bodzavirág lekvárt. S nem csak a fűszerek használata és a meglepő párosítások csináltak lekvár-forradalmat, az alkohol is színre lépett ízesítőként: például pezsgős eperlekvárt, pálinkás vadalmalekvárt vagy fehérrumos körtelekvárt eredményezve. Az bizonyos, hogy az új lekvár filozófiában bárki megtalálja a hozzá leginkább illő ínyencségeket.

A lekvárok funkciója korántsem merül ki az édességek sokszínűségében. A modern technológia és a hagyományok ötvözete e különleges ízek játékos felhasználásának kapuját nyitotta meg a merész séfek számára. Lekvárhabok, gyümölcs és borzselék, zöldséglekvár mártogatók színesítik a lekvárpalettát és teszik nem mindennapivá a családi, baráti vagy vállalati eseményeket, rendezvényeket.

E sokszínű, ezer ízű filozófia mentén a Waldorf Catering is újragondolta ételeinek egy részét, így kínálati palettájában a különleges desszertek mellett a főétel-összeállításaiban is újdonságok egész sora található, mint például a libamáj terinne kardamomos őszibaracklekvárral, vagy a fácánmell bodzás lilahagyma-lekvárral és szarvasgombás házi burgonyapogácsával; no meg a sous vide őzgerinc sütőtök coulis-vel és szarvasgombás burgonya carpaccio-val. Pompás párosítások és kivételes ízek jelzik, hogy a Waldorf Catering a lekvár-filozófiában is a részletek mestere.

További információk!

Címkék: PR-cikkek