Elfogultnak tartja a bírót a romagyilkosság vádlottja

K. Árpád véleménye ellenére Miszori László folytatta az iratismertetést.

Elfogultságot jelentett be a hat halálos áldozattal járó, romák elleni támadássorozat tanácsvezető bírája, Miszori László (a képen) ellen az elsőrendű vádlott és védője a bizonyítási eljárással folytatódó büntetőper kezdetén.

Az ügyvéd, Bérdi Zsolt ezt azzal magyarázta, hogy a bíró korábban minősítette a bizonyítási eljárás dokumentumait. K. Árpád azt mondta, a bíró olyan fotót mutatott fel bizonyítékként a tiszalöki gyilkosság kapcsán, amely nem ott készült, és megjegyezte, hogy a fotón a vádlott is szerepel.

Miszori László kijelentette: nem érzi magát elfogultnak, és a pert az iratismeretetéssel folytatta. A nyomozati iratok ismertetése után, várhatóan a jövő héten kezdődik meg a tanúk és a szakértők meghallgatása.

A vádirat szerint a szélsőséges nézeteket valló K. Árpád és testvére, K. István, valamint P. Zsolt és Cs. István célja kezdetben a félelemkeltés volt, de később ölni akartak és a legapróbb részletekig megtervezték akcióikat. Kilenc helyszínen hat embert, köztük egy ötéves gyermeket megöltek.

Az elsőrendű vádlott eddig csak azokat a bűncselekményeket ismerte be, amelyekben sérülést nem okoztak, és társait – testvérét és volt munkatársát, P. Zsoltot – is megnevezte. A vádlottak – akik közül csak Pető tagad – vallomásaikban ellentmondásokba keveredtek.

Közben a mai Magyar Nemzet a romagyilkosságok körüli sötét foltnak nevezi, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) több tisztjével is tarthatta a kapcsolatot Cs. István. A lap szerint ez derül ki H. Ernő egykori KBH-s főtiszt meghallgatásának jegyzőkönyvéből.

H. Ernő a hat halálos áldozatot követelő romagyilkosság-sorozat tiszalöki állomása után, a kislétai emberölés előtt is találkozott Cs. Istvánnal, aki szerződéses katonaként éveken át jelentett a katonai titkosszolgálatnak.

A Magyar Nemzethez eljutott dokumentumok szerint H. Ernőt a Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 márciusában hallgatta meg tanúként. Ekkor a biztonsági főtiszt elmondta: a nagyedrendű vádlott a KBH részéről S. Imre nyugállományú alezredessel és H. Zsolt főhadnaggyal is beszélhetett.

A titkosszolgálatnak dolgozó főtiszttől megkérdezték a nyomozók, hogy Cs. István leszerelése után miért kellett még ellenőrizni. H. Ernő erre úgy felelt: „e kérdéskörben titoktartási kötelezettség terhel, amely alól a felmentést a KBH főigazgatója adhatja meg”.

Címkék: romagyilkosság