Csak a cigányok verekedhetnek Hajdúhadházon

Rubi Gergelyt, a Jobbik hajdúhadházi elnökét, országgyűlési képviselőt kérdeztük arról, hogy férnek meg a rendőrséggel a civil rendfenntartók a hajdúsági településen. Mint megtudtuk, jól együttműködve, bár a Szebb Jövő Polgárőr Egyesület tagjai a cigányok verekedésébe nem szólnak bele.

Hétfő óta járőröznek Hajdúhadházon, mit szól ehhez a rendőrség?

Mit szólna? Örülnek. Tegnap is átadtunk két betörőt, akiket mi értünk tetten. Egyébként minden reggel egyeztetünk velük, hogy merre járőrözünk mi. Úgyis mondhatnám, hogy mi vagyunk a rendőrség szeme és füle.

Polgárőrök. Fotó: Oláh Tibor / MTI

Hányan vesznek részt a járőrözésben?

Kedden 52 városi járőrünk, 30 erdei szolgálatosunk volt és 25-en autóval cirkáltak a településen. Vasárnapig kiemelt járőrszolgálatot tartunk, majd visszavonulunk a bázisunkra és utána ügyeleti rendszerben adunk szolgálatot.

Két hétre tervezik az akciójukat, a 107 járőr többségének nyilván van munkahelye…

Nem mindenki dolgozza végig a két hetet, váltjuk egymást, mindenki annyit marad, ahány nap szabadságot tud kivenni.

A járőrözést ki finanszírozza?

Az útiköltséget mindenki maga, a szállást a hajdúhadházi önkormányzat biztosítja, kaptunk tizenkét családi házat. Tegnap főztek nekünk két üst birkagulyást, de a helyi pékek és zöldségesek is segítenek, Szolnokról is kaptunk egy nagyobb ételszállítmányt.

Milyen ügyekben intézkedtek eddig?

Volt a két betörés, meg falopások. És volt egy tömegverekedés a kisebbség tagjai között, de abba nem avatkoztunk be, és nem is mi provokáltuk.