LMP: tovább csonkul az alkotmány

Nyugdíjaztatásuk miatt aggódik a bírókért az LMP vezére, aki szerint folyamatosan zajlik az alkotmányosság felszámolása.

“Helyesen jártunk el akkor, amikor kivonultunk az alkotmányozási folyamatból, mert itt alkotmányozás címén az alkotmányosság felszámolása zajlik” – mondta Schiffer András vasárnap az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: Világos jelzést, “selyemzsinórt” küld a bírói karnak a parlamenti többség: mivel kifejezte elégedetlenségét a semmisségi törvény kapcsán, ezért a bírói kar 10 százalékát, köztük nagy számban bírósági vezetőket egy tollvonással elküldenek nyugdíjba.

Schiffer András szerint mindez annak a folyamatnak a betetőzése, amit nagyon világosan jelzett az Alkotmánybíróság jogkörének tavaly októberi megcsonkítása. Az már egy “figyelmeztető lövés” volt valamennyi hatalmi ágnak, most a “selyemzsinórt” megkapják a bíróságok is – fogalmazott.

Schiffer András kifejtette: önmagában a felső korhatárnak a megváltoztatása “nem ördögtől való”, ha van kellő felkészülési, átmeneti idő. De az, hogy egy éven belül a bírói karnak egy jelentékeny részét eltávolítják, ez azt jelenti, hogy a bírák adott esetben egzisztenciálisan is meg vannak fenyegetve, ha nem olyan döntéseket hoznak, ami “a kormány szája íze szerint való”.