Beszélt a gyilkosával az egyik roma?

Símaszkot viselő, magukat rendőrnek mondó férfiak igazoltatták a későbbi tiszalöki áldozatot három héttel a gyilkosság előtt - mondta az elhunyt özvegye. Kóka Jenő, miután átadta minden iratát, megmutatta az álrendőröknek a házát is. Az asszony szerint férje a számára gyanús akció után félni kezdett – közölte a Roma Sajtóközpont.

„Itt lakom, innen látszik is a házam” – mondta az őt igazoltató álrendőröknek Kóka Jenő három héttel a halála előtt. Özvegye szerint férje korábban sosem félt, és a gyilkosságokról szóló híradások sem érdekelték. Kóka Jenő az éjszakai műszakból tartott hazafelé, amikor két fekete ruhás ember állította meg. Rendőrnek hitte őket, és nem tulajdonított különösebb jelentőséget az ellenőrzésnek. Elkérték a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is, majd megkérdezték, hogy hol lakik – idézi a Roma Sajtóközpont.
Kóka Jenő megmutatta nekik a közelben álló házát, az azonban már gyanús volt a számára, amikor az egyik fekete ruhás azt kérdezte a társától: „Na, mit csináljunk vele, elengedjük?” A felesége minderről azt mondta a Roma Sajtóközpontnak, a férje csak otthon gondolkodott el azon, hogy akik feltartóztatták, nem fedték fel arcukat, végig maszkban kérdezték, fekete ruhájukon nem volt megkülönböztető, rendőri jelzés, és a közelben nem állt rendőrautó.

Kóka Jenőt 2009. április 22-én, szerdán este fél tízkor lőtték le, amikor munkahelyére, az esti műszakba igyekezett. Ő volt a romák ellen elkövetett támadássorozat ötödik halálos áldozata.