A Jobbik benyújtotta javaslatát a különadó szigorítására

Az előterjesztés parlamenti képviselőkre is kiterjesztené a szabályozást.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese benyújtotta az Országgyűlésnek a 98 százalékos különadóról szóló törvények módosító javaslatát. Az előterjesztő Volner János azt mondta, álláspontjuk szerint ha a politika áldozatvállalást vár el az emberektől, és “azt széles körben rákényszeríti a társadalomra,” akkor a politikának is élen kell járnia ebben az áldozatvállalásban.”

Úgy erkölcsös és úgy etikus, hogy a politikai élet szereplői ugyanúgy megfizetik a 98 százalékos különadót, mint ahogyan elvárják az orvosoktól, tanároktól és egyéb közszférában dolgozó, majd onnan távozó munkavállalóktól” – tette hozzá. Azt kérte: a Fidesz tanúsítson bölcsességet, tartsa magát korábbi ígéretéhez” támogassa javaslatát, ne nyújtson be saját módosító indítványt.

Az ellenzéki politikus szerint “a nemzeti együttműködés jegyében egyébként is szerencsés lenne, ha a kormány egyeztetne az ellenzékkel, mert így elkerülhetőek lennének a kormányzati törvényalkotást övező kínos bakik.”

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke azt mondta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő: Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselő, valamint a szocialista Podolák György kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést. Tájékoztatása szerint Béki Gabriella bruttó 4,17, Gusztos Péter 3,75, Kóka János 4,31, Podolák György 4,03, Világosi Gábor pedig 4,86 millió forintot kapott.