“Gyurcsány áttért a Gábor Zsazsa-elvre?”

Felháborítónak és botrányosnak tartja a Fidesz ügyvezető alelnöke, "amit Gyurcsány Ferenc művelt a bíróságon", a romagyilkosságok tárgyalásán.

Kósa Lajos elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy volt miniszterelnök megjelenik egy olyan speciális ügynek a tárgyalásán, amely nem rá vonatkozik.

“Áttért a Gábor Zsazsa-elvre?”

A Fidesz ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc átlépte a Rubicont, de nem érthető, miért. “A nyilvánosságot hajszolja? Elveszítette már a mértéket? Áttért a “Gábor Zsazsa-elvre”, hogy mindegy mit, csak írjanak rólunk?” – kérdezte a politikus, és képtelenségnek nevezte a volt kormányfő azon nyilatkozatát, miszerint azért jelent meg a büntetőperen, mert részvétét és együttérzését szerette volna kifejezni.

Csendben, magánemberként

“Magyarországon ha részvétet és együttérzést fejezünk ki, azt kétféle módon tudjuk megtenni: elmegyünk a temetésre, és virágot teszünk a sírra, vagy felkeressük a hozzátartozókat, és ott szóban a részvétünket fejezzük ki. Csendben, magánemberként, illő tiszteletet adva a halottaknak és a családtagoknak” – mondta Kósa Lajos, aki Gyurcsány azon mondatát is teljes képtelenségnek tartja, miszerint a kormányfő “politikai büszkeséget” érez, hogy kormányával együtt annak idején kifejezte együttérzését és szolidaritását az áldozatok hozzátartozóinak.

“Fontos kérdések még tisztázandók”

A fideszes politikus szólt arról is, hogy a gyilkosságsorozat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége ideje alatt történt, “és tudjuk, hogy van benne olyan szál, aminek kapcsán fontos kérdések még tisztázandók”. Példaként említette azt, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat éppen a gyilkosságsorozat előtt szüntette meg a feltételezett gyilkosok nemzetbiztonsági megfigyelését. Kósa Lajos szerint így még nem világos, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatnak, a katonai biztonsági szolgálatnak és az ezeket irányító vezetőknek, politikusoknak van-e felelősségük vagy sem.

“Gyurcsány persona non gratává válik”

Az, hogy “ilyenkor elmegy Gyurcsány Ferenc a tárgyalásra, olyan mértékben felháborító, ami azt mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc lényegében persona non gratává válik a magyar közéletben. A Fidesz tiltakozik minden olyan kísérlet ellen, amely a bíróságokat az
ítélethozatalban bármilyen módon – akárcsak megjelenéssel is –
befolyásolni próbálja” – fogalmazott.