“Nem akartam embert ölni”

A romagyilkosok pere ma iratismertetéssel folytatódik. Az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád még a rendőrségen elismerte a galgagyörki és a piricsei támadásban való részvételét, ám most azt állította: rendőri fenyegetés hatására vallott önmaga ellen. Egyebet most sem volt hajlandó elárulni, bár állítólag hamarosan érdemben is megszólal. Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba is megjelent a tárgyaláson.

A Pest Megyei Bíróságon iratismertetéssel folytatódott a romagyilkosok pere. Kiss Árpád még a rendőrségi kihallgatásán kezdetben tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményekhez, állította, azokról csak a híradásokból értesült. Utóbb, negyedik kihallgatásán már elismerte a galgagyörki és a piricsei támadást, részletesen beszélt a támadás körülményeiről, okáról és társai szerepéről.

Nem volt terepszemle

Kiss Árpád a galgagyörki támadásról szólva a kihallgatásán elmondta, hogyan közelítették meg a települést, honnan adta le a lövést, és milyen célból támadták meg a Pest megyei

kik ezek?

A vádlottakról többet itt olvashat.

településen élő romákat. Elmondása szerint nem tartottak előzetes terepszemlét, “minden ott dőlt el”. Állítása szerint a félelemkeltéssel a cigánysággal kapcsolatos problémákra akarták felhívni a figyelmet.

Piricsére először kutyavásárlási szándékkal ment, de a megadott címen nem talált senkit. Állítása szerint ekkor figyelt fel a falu szélén lévő két, rossz állapotú, cigányok lakta házra, s társaival megbeszélte: ismét támadni kéne, ezzel “felhívni a figyelmet”, ugyanis a sajtó az előző támadásukat a Magyar Gárdának tulajdonította.

Azt hitték, lakatlan

Megbeszélték, hogy Molotov-koktélokkal gyújtják fel a házat, két fegyvert visznek magukkal, de azokat csak szükség esetén, önvédelmi céllal használják. Kiss Árpád – nyomozati vallomása szerint – társait járó motorú autójában várva hallotta meg a lövéseket a piricsi cigánysor felől, de a Molotov-koktél használatára utaló fényt nem látott.

Az iratok szerint az előre elkészített három gyújtópalack közül kettő nem robbant fel, amikor azokat a vályogépületre dobták, ezért a harmadikat az ablakba tették, majd kétszer rálőttek, s az ekkor gyulladt ki. Ezután meghallották, hogy nyílik az ajtó, ezért rálőttek a bejáratra, majd menekülés közben még egy lövést adtak le. Kiss vallomása szerint azt hitték, hogy az épület lakatlan. Az akció – számítása szerint – mindössze tíz percig tartott. Az épületben tartózkodott nő, Getyinás Magdolna a támadás során súlyosan megsérült.

Kiss Árpád a rendőrségi vallomásával kapcsolatban most a bíróságon azt állította, hogy azt rendőri fenyegetés hatására tette. Elmondása szerint azzal csikarták ki belőle a rá nézve terhelő vallomást, hogy ha nem
vall, rosszabb elbánásra számíthat, és a családját sem tudják majd
megvédeni. Miszori László bíró felhívta Kiss Árpád figyelmét, hogy mást hamisan
nem vádolhat bűncselekménnyel, ám Kiss ennek ellenére is fenntartotta az
állítását. Miszori László arra is felhívta Kiss figyelmét, hogy különböző időben tett vallomásai között több ellentmondás feszül. Kiss Árpád erre úgy reagált, hogy ezeket
tisztázni fogja.

Nem akart ölni

A tárgyalás ezután a másodrendű vádlott kihallgatási jegyzőkönyvének ismertetésével folytatódott. Bár Kiss István a testvére nyomozati iratának ismertetése során elhangozottakra a bíróságon úgy reagált, ő bűncselekményt nem követett el, a nyomozati iratok szerint részletes vallomást tett a piricsei támadásról. Elmondta, hogyan és hol készítették el a Molotov-koktélokat, közölte, a testvére vezette az autót, és arról is beszámolt, hogy Pető Zsolttal miként hajtották végre a támadást.

Vallomása szerint a támadásban mindhárman részt vettek, testvére nem maradt az autóban, hanem megbújva egy golyós fegyverrel fedezte őket. Elmondása szerint tudták, hogy vannak emberek a lakásban, mert férfihangot hallottak kiszűrődni. A nyomozati vallomás szerint Kiss István elismerte: amikor kinyílt az ajtó, leadott egy lövést a bejáratra, és egy Molotov-koktélt dobott a romák lakta házra, de embert nem akart ölni. Másnap a tévében látták, hogy egy nőt talált el, és úgy értékelték, “támadásuk elérte a célját”.

Ki kérte a fegyvert?

Szóba került az is, a vádlottak milyen körülmények között jutottak a Besenyőszögről rabolt gyilkos fegyverekhez – egyelőre ez ügyben is a bíróságon felolvasott rendőrségi tanúvallomásokra támaszkodhatunk.

Az első- és másodrendű vádlott tagadta, hogy köze lenne a besenyszögi fegyverrabláshoz. Állításuk szerint csak a sajtóból értesültek arról, hogy a rendőrök
“rájuk akarják kenni” ezt a bűncselekményt is. Kiss Árpád Sándort azt vallotta, Pető Zsolt önmagától, de nem tudni milyen célból szerezte be a fegyvereket: először hármat, majd néhány héttel később újabb hármat, és ezt már az első támadás előtt megmutatta nekik. Kiss István viszont azt vallotta, Pető Zsolt az ő megbízásukra szerezte be a fegyvereket: öt sörétes és egy golyós puskát, amelyet közös albérletükben az ágy alatt rejtett el.

Pető Zsolt az ellene felsorolt többi vádhoz hasonlóan tagadta, hogy köze lenne a fegyverrabláshoz, vagy a romák elleni támadásokhoz. A bíróság előtt, megerősítve korábbi vallomását, azt mondta: bűncselekményt nem követett el, így a fegyvereket nem is tárolhatta, azokkal lövéseket egyetlen alkalommal sem adott le.

Gyurcsány a bíróságon

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Molnár Csaba egykori kancelláriaminiszter is megjelent a keddi büntetőtárgyaláson. A szocialista politikusok az érdeklődők számára fenntartott padsorokban foglaltak helyet. A volt kormányfő az MTI tudósítójának azt mondta: azért jött, hogy részvétét és együttérzését fejezze ki az áldozatok és a hozzátartozók iránt: mint apa, mint férj, mint politikus, és mint a támadássorozat idején “miniszterelnöki tisztséget betöltő személy”.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: “ítélkezni a bíróság dolga”,

reakció

Kósa Lajos a Fidesz ügyvezető alelnöke, felháborítónak és botrányosnak tartja, „amit Gyurcsány Ferenc művelt a bíróságon”. Kósa elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy volt miniszterelnök megjelenik egy olyan ügy tárgyalásán, amely nem rá vonatkozik.

mi a megjelenésünkkel is azt szeretnénk üzenni, az elesetteket, hogy a megtámadottakat nem hagyjuk magukra.

Molnár Csaba azt mondta: ha a legegyszerűbb hétköznapi rasszizmust elítéljük, akkor ezt az aljas gyilkosságsorozatot mindenképpen el kell ítélnünk. Az egykori kancelláriaminiszter megjegyezte, hogy a kormányt képviselve több áldozat temetésén személyesen is megjelent.

A múlt heti tárgyalási napokon egyedül a negyedrendű vádlott, Csontos István tett vallomást, társai még az “anyja neve?” kérdésre sem voltak hajlandóak válaszolni. Csontos elvileg ma folytatta volna vallomását, ám a tárgyalás kezdetén kijelentette: most inkább ő is hallgatna. A múlt héten a tiszalöki gyilkosságig zajlott eseményekről szólt Csontos, most a kislétai gyilkosság felelevenítése lett volna soron.

Alighanem taktikázás zajlik. Ezzel kapcsolatban egy korábbi cikkünkben már idéztünk az életvédelmis nyomozó, Kovács Lajos lapunknak adott interjújából, melyben az ügy rendőrségi szakaszáról a következő hangzott el: “A csoport kint együtt maradt, de ahogy hallom, a vallomásoknál már úgy
viselkednek, mint az átlagbűnözők: mindenki megpróbálja a másikra kenni a
balhét.”

A vádlottak ügyvédeitől úgy tudni: hamarosan a bíróság előtt is megszólal az első-, a másod-, és a harmadrendű vádlott. Sokak szerint ettől további lényeges körülményekre derülhet fény.

Címkék: Belföld