Lázár: az állami erőszak-monopólium szent és sérthetetlen

A Fidesz-frakcióvezető több téma kapcsán is üzent a Jobbiknak.

Az új alkotmány világossá teszi, hogy az állami erőszak-monopólium “privatizálására” nincs törvényes lehetőség, mert “szent és sérthetetlen”, “semmilyen gittegylet nem veszélyeztetheti” – mondta a Fidesz-frakcióvezető.

Lázár János a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához benyújtott módosító indítványokról közölte: a tényleges életfogytiglan szerepeltetése az alkotmányban a “három csapás” törvénybe iktatásának folyamatába illik bele és reméli, hogy a súlyos, halált okozó, erőszakos bűncselekmények esetében gyakoribb lesz annak kiszabása. Az ön- és a tulajdonvédelem alaptörvényben rögzítéséről azt mondta: a törvénynek azt kell védenie, aki jogkövető; igazságot, és nem csak jogot kell szolgáltatni. A politikus megerősítette, a fegyvertartási szabályok liberalizációját veszélyesnek tartaná.

Más téma kapcsán a politikus közölte, a képviselők jogállásával kapcsolatos módosítások között várhatóan szerepelni fog, hogy egy házaspár mindét tagja ne lehessen országgyűlési képviselő. Lázár János azt mondta: a polgármesteri és a parlamenti képviselői pozíció összeférhetetlenségéhez hasonlóan úgy véli, az az álláspont is többségben van a frakcióban.

A “Torgyán József-Cseh Mária, a Veres házaspár után talán nem jó”, ha házaspárok “a parlamentbe kerülve megélhetési politikáról tesznek tanúbizonyságot” – fogalmazott. A javaslat a jelenlegi parlamentben egyetlen házaspárt érint, a jobbikos Novák Elődöt és Dúró Dórát. Lázár János beszélt arról is, hogy készek a mentelmi jog újragondolására. Megítélése szerint magánvádas ügyekben kiemelt védelem illeti meg a politikai élet szereplőit, közvádas ügyekben azonban nem látja indokoltnak a képviselőknek járó mentelmi jogot.

Címkék: alkotmányozás