Beporzó Program

A Syngenta hisz a fenntartható mezőgazdaságban, ezért indította el 2009-ben több európai országban a Beporzó programot, amely 5 év alatt 10 ezer hektárnyi méhlegelő kialakítását tűzte ki célul Európa-szerte.

Sokan nem tudják, hogy a méhek mekkora hatással vannak a termények alakulására, pedig a növényfajoknak több mint 80%-a függ az őket beporzó rovaroktól. Napjainkban azonban a beporzó rovarokat kipusztulás fenyegeti. A Syngenta, összefogva a termelőkkel, igyekszik ezt a folyamatot megállítani, és a Beporzó programmal népszerűsíteni a környezettudatos élelmiszer-előállítást. A kezdeményezés magyarországi felelőse Pecze Rozália, a Syngenta fejlesztési és marketing igazgatója. Alábbi cikkünkben megosztja velünk élményeit a program kezdetétől a mai eredményekig.

„A programmal először 2008-ban a Poszméh projekt keretein belül találkoztam Angliában, ahol már 6 éve sikeresen működik. Az angol legelőket járva ismerkedtem meg és szerettem bele ebbe a programba: küldetésemnek éreztem, hogy ehhez a magyarországi Syngenta is csatlakozzon. A beporzó rovarok populációcsökkenésének egyik oka, hogy fogyatkozik a táplálékszerzési és szaporodási területük. A program arra törekszik, hogy ezt a területcsökkenési tendenciát visszafordítsa, valamint hogy a beporzó rovarok számára nektárban és virágporban gazdag környezetet hozzon létre. A projektnek köszönhetően az Egyesült Királyságban a méhpopulációk száma három év alatt hatszorosára, a pillangók száma tizenkétszeresére, más rovarok száma pedig több mint tízszeresére növekedett.

Az angliai szakmai sikerek nyomán több európai országgal együtt kapcsolódtunk be a projektbe, és elindult a Beporzó program. Hazai kutatásainkat a Zala megyei Dióskálon, a Szent István Egyetem Állattani és Állatökológiai tanszékének együttműködésével folytatjuk. Minden évben egy bejárás keretében bemutatjuk a termelőknek, hogyan működik a gyakorlatban a program, amelynek sikerességét és előrehaladását rendszeres független szakértői vizsgálatok támasztják alá. Megvalósítás szempontjából úgy kell ezt a kezdeményezést elképzelni, hogy mezőgazdasági üzemek szántóföldjein vagy azok közelében 100 méter hosszú és minimum 6 méter széles méhlegelőket választunk le, amiket ezt követően speciális vetőmag-keverékekkel szórunk be. Annak érdekében, hogy még hatékonyabb legyen a program, a Syngenta szakértői kifejlesztettek egy, speciálisan a magyar viszonyokhoz igazodó vetőmagkeveréket, amely jobban megfelel a szárazabb klímájú területeken is. A program jótékony hatásai az állatvilág gyarapodása mellett a terméshozamokban is megmutatkoznak. A kutatás különlegessége továbbá abban rejlik, hogy alkalmazkodik minden ország környezeti viszonyaihoz, illetve a helyben felmerülő problémákhoz.

Magyarországon a Beporzó program mellett még a SOWAP és a MARGINS program is működik, amelyek a talaj- és vízvédelemre koncentrálnak. Reméljük, hogy ehhez a környezetkímélő, de mégis intenzív mezőgazdálkodási formához minél több gazdálkodó fog csatlakozni a jövőben. Többek között azért is, mert a programban való részvétel a nemzetközi tapasztalatok szerint a kereskedőkkel való kapcsolatokat is pozitívan befolyásolja: a környezettudatos gazdálkodási formának köszönhetően a gazdálkodók prémium élelmiszermárkákat tudnak létrehozni (erre Angliában már van példa). Így a Beporzó program új lehetőségekkel kecsegtet a gazdálkodók pozitívabb társadalmi megítélésével kapcsolatban”számolt be Pecze Rozália.

Érdekesség: A méhek beporzó tevékenysége éves szinten körülbelül 5 milliárd euró megtakarítást jelent az európai gazdáknak. A beporzó rovarok a globális ökoszisztéma számára pedig éves szinten mintegy 90 milliárd euró hasznot hoznak.

További információk!

Címkék: PR-cikkek