Nem hisznek a kormánynak a rendvédelmisek

Nem tudni, a kormány honnan teremti elő az ígért béremelés fedezetét.

Jövőre 20-30 százalékos egyszeri béremelést kaphatnak a rendvédelmi szervek dolgozói, akiknek a nyugdíjba vonulás helyett a szolgálatban maradást ösztönző életpályamodellt dolgoznak ki – írja a Népszabadság. A Belügyminisztérium – a lap információi szerint – április 5-én közli elképzeléseit az április 9-től folyamatos demonstrációra készülő szakszervezetekkel.

Azt nem tudni, hogy a kormány honnan teremti elő a jelentős béremelés fedezetét, amikor a költségvetés helyzetére tekintettel nemrégiben tízmilliárdokat zároltak és vontak el a területtől. Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége elnöke nem túl bizakodó a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-re összehívott ülése előtt.

Az érdekvédő azt mondta, a belügyminiszter a múlt héten olyan javaslatokat várt tőlük a rendszer átalakítására, amelyek többletforrásokat nem igényelnek. Kónya Péter szerint a mai rendszer átalakítása többletforrások nélkül elképzelhetetlen. Ha a kormánynak nincs rá pénze, mindenkinek jobb, ha minden marad a régiben – tette hozzá.

Jelenleg – szerinte – semmi realitása a béremelésnek. Az érdekvédő szerint csak akkor állapodnak meg, ha megfelelő jogi és politikai garanciákat kapnak, hogy az egyezséget semmiféle trükkel nem rúgja fel úgy a kormány, mint tavaly. Kónya abban bízik, hogy rövid idő alatt lesz az eredménye az utcai demonstrációjuknak, mert “a világon sehol sem örülnek annak, ha a rendészeti dolgozók túl sokáig tüntetnek. Nem tömegeket akarnak az utcára vinni, céljuk, hogy folyamatos jelenlétükkel a Parlament előtt emlékeztessük a képviselőket, hogy elegük van a jogaik csorbításából.

AJÁNLOTT LINKEK:

Jelentős béremelés és életpályamodell (Népszabadság)
‘Nem adunk ötleteket jogaink csorbításához’ (Népszabadság)
“Vidéki rendőr” válasza Orbánnak és Pintérnek (Hír24)