MSZP kontra Fidesz Brüsszelben az alkotmányozás miatt

A Fidesz hazugsággal vádol. Az MSZP a Szent Korona-tan újjáélesztésétől tart.

Visszautasította az MSZP európai parlamenti delegációja csütörtökön a magyar néppárti EP-delegáció (Fidesz-KDNP) azon állítását, hogy a baloldal külföldön a nemzeti jelképeket becsmérli.

A néppárti közlemény szerint “az MSZP EP-képviselői, valamint Bokros Lajos, a médiatörvénnyel kapcsolatos rágalomhadjárat kifulladása után most újra hazugságokkal teli körlevelekben hangolják hazánk ellen az uniós intézményeket”, továbbá “az új alkotmánnyal kapcsolatos, Brüsszelben a magyar szocialisták által terjesztett tájékoztató levelek nyíltan becsmérlik a magyar államiság jelképeit”.

A szocialista reagálás szerint “diktatórikus időket idéz, amikor a kormány véleményétől eltérő álláspontot hazugságnak vagy lejárató kampánynak nyilvánítják a hatalom birtokosai”.

“Az alkotmányozás ügyét a Magyar Néppárti Képviselőcsoport hozta ki az Európai Parlamentbe, hiszen ők szerveztek e témában konferenciát Brüsszelben” – áll az MSZP válaszában. Szintén ők voltak azok, akik már a meghallgatást megelőzően elhiteltelenítették a kezdeményezést azzal, hogy az alkotmánytervezet hiányos és téves fordítását küldték meg az Európai Parlament tagjainak – áll a válaszlevélben.

“Fenntartjuk álláspontunkat, hogy a Szent Korona kiemelkedő jelentőségű magyar történelmi ereklye. A Fidesz-KDNP alkotmánytervezete szerint azonban a Szent Korona ‘megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát és a nemzet egységét’, ami az elavult Szent Korona-tan újjáélesztéséhez vezet” – állítja a közlemény.

Címkék: alkotmányozás