Íme a politika tavaszi TOP témái

Az alkotmányozásra és a vasárnapi munkára fogunk a legjobban figyelni.

A Policy Agenda második negyedéves előrejelzése szerint a Politikai Hatás Index (PHa-index) alapján a következő három hónapban a kormány és a parlament jogalkotási munkájában ezek a témák határozzák meg a politikai napirendet.

A második negyedév TOP-5 ügye:

1. Az alkotmány és az alaptörvényhez kapcsolódó új jogszabályok még alapvetően meghatározzák a tavaszi országgyűlési napirendet.

2. A vasárnapi munkavégzésről benyújtott KDNP-javaslat komoly konfliktusforrás lehet a két kormánypárt között.

3. Az új gyógyszer-támogatási rendszer. Jelentős költségvetési megtakarítást csak úgy érhet el a kormány, ha jelentősen drágul a gyógyszer, ami nagy vitákkal is járhat.

4. Az új felsőoktatási törvény normaszövege ismét felnyithat már lezártnak hitt ügyeket, ezért lehet politikai napirend befolyásoló hatása lesz ennek a jogszabály-tervezetnek.

5. A nemdohányzók védelméről szóló törvény ismét alkalmat ad arra, hogy előkerüljenek a kérdés gazdasági, társadalmi, népegészségügyi aspektusai.

A Policy Agenda szerint a jogalkotása szempontjából – hasonlóan az előző negyedévhez – most is a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kell a legnehezebb ügyekkel kell szembenéznie. Jelentős kihívások elé néz azonban az igazságügyi tárca, és a Nemzetgazdasági Minisztérium is.

A PHa-index módszertani sajátosságok miatt negyedéves előrejelzésre alkalmas, természetesen a vis maior helyzetek előrejelzése nem elvárható.

A PHa-index a várható jogszabályok társadalmi, gazdasági és költségvetési hatása, a politikai kommunikációs lehetősége és a politikai szereplőkkel való lehetséges konfliktus alapján mutatja be, hogy milyen politikai hatása lesz egyes törvényeknek és jogszabálytervezetnek.