Rejtélyes fideszes módosító a parlament előtt

Beadványában "történelmi alkotmányra" hivatkozik Lázár János, de egyelőre senki sem tudja, hogy pontosan mi az.

A parlament alkotmányügyi bizottságában leszavazták kedden Lázár János módosító indítványát, amely szerint az alkotmánybíráknak a jövőben az úgynevezett történelmi alkotmány alapján kellene döntéseket hozniuk. Az Origó cikke szerint a javaslat a Fideszen belül is zavart okozott, ennek ellenére a házszabály értelmében a plenáris ülésnek is szavaznia kell arról, mivel a bizottság egyharmada támogatta. Az indítvány elfogadása esetén valószínűleg komoly bizonytalanságot okozna, mert nem egyértelmű, hogy mi számít történelmi alkotmánynak, és mennyiben lehet régi törvényekre hivatkozni.

Gulyás Gergely fideszes képviselő, az alaptörvény egyik szövegezője is azt mondta az Origónak: az indítvány minden pontja tragikus következményekkel járna. A Jobbik képviselői viszont támogatták a javaslatot. Gaudi-Nagy Tamás képviselő azt mondta: áttörésnek tartja a hétfőn benyújtott indítványt, mert lehetőséget ad arra, hogy az Alkotmánybíróság a párt által visszaállítani kívánt történeti alkotmány alapján hozzon döntéseket.

Papp András László alkotmányjogász a Független Hírügynökségnek azt mondta: a javaslat ebben a formájában jogtörténeti és alkotmányjogi szempontból is értelmezhetetlen, mivel nem tiszta, pontosan mit érthet az előterjesztő történeti alkotmány alatt.

Címkék: alkotmányozás