Ingyen kapnak kormányzati ingatlanokat a települések

Szekszárd például egy 53 ezer négyzetméteres telket kap, hogy ott alakítson ki egy sporttelepet.

A kormány – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. javaslatára – hatvan állami tulajdonban lévő ingatlant adott ingyenesen önkormányzati tulajdonba, a kapott ingatlant az önkormányzat 15 évig nem idegenítheti el, és ezen idő alatt köteles a kérelmében megjelölt célra használni – közölte az MNV hétfőn az MTI-vel.

A vagyontörvény alapján az állami vagyon tulajdonjoga ingyenesen átruházható a helyi önkormányzatra, amennyiben azt az önkormányzat a saját feladataihoz használja. Az ingyenes tulajdonátruházásról – az MNV Zrt. javaslata alapján – a kormány nyilvános határozattal dönt.

A mostani 60 ingatlan önkormányzati tulajdonba adásáról a kormány március 10-én, az akkori dátumot viselő határozatában döntött. A határozat megjelent a Magyar Közlönyben is.

A nagyobb területű, átadott ingatlanok közé tartozik a Szekszárdnak sporttelep céljára adott 53 ezer négyzetméteres telek, vagy például a Tiszakürt önkormányzatának hulladéklerakó rekultiválása céljára átadott 44 ezer négyzetméteres terület. A kisebb területek többsége út kialakítására szolgál.