Megvan a Malév új kollektív szerződése

Hosszú távú megállapodás született a Malévnál alkalmazandó új kollektív szerződésről - közölte a Malév pénteken - azt követően, hogy csütörtökön este eredményesen befejeződtek a tárgyalások a pilóták és a légiutas-kísérők szakszervezetével.

“A pilóták és a légiutas-kísérők érdekképviselete a több hónapja tartó tárgyalás sorozat után döntött úgy, hogy egyeztetés keretében kívánja elérni a kollektív szerződés megkötését a munkáltatóval. Bár a hírek csak a pilóták és légiutas-kísérők pihenőidejének szabályozásáról szóltak, a felek a tárgyaló asztalnál a társaság összes munkavállalójára vonatkozó szabálykészlet kidolgozásán fáradoztak” – fogalmaz a közlemény.

A Malév közleménye szerint az új kollektív szerződés rendelkezik többek között a társaság munkavállalóira általánosan vonatkozó szabályokról, a pilóták és légiutas-kísérők speciális munka és pihenőidő szabályairól, a krízis helyzetek kezeléséről, mint amelyen az izlandi vulkán kitörés hatása volt, valamint a cafeteria rendszerről is.

A közös döntés alapján a megállapodás részleteit nem közlik – mondta a Malév kommunikációs igazgatója, Róna Márta és Óvári Tamás, a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (HUNALPA) elnöke.

Az érdekképviseleti vezető jó kompromisszumnak nevezte a megállapodást. Ami miatt szerdán a két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, a pihenőidő tekintetében kölcsönösen engedtek úgy, hogy az a magyar légitársaság versenyképességét is biztosítsa – mondta.

A közleményben Király József humánpolitikai igazgató, a munkáltatói oldal tárgyalásvezetője hosszabb távon vállalható kompromisszumos megállapodásról szólt, amely kiterjed a Malév valamennyi légi és földi dolgozójára.

A Malév menedzsmentje 2010 márciusában augusztus elsejei hatállyal felmondta a kollektív szerződést, amit akkor a szerkezetátalakítással és a költségek racionalizálásával indokolt.

Címkék: Belföld