Nem lesz “lex Schmitt”

Orbán Viktor szerint "méltatlan lenne" a javaslattal foglalkozni.

A miniszterelnök szerint a parlament nem fogja megvitatni azt a törvényjavaslatot, amelyet hétfőn nyújtott be két MSZP-s országgyűlési képviselő annak érdekében, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök múltját “tisztázni” lehessen. Orbán Viktor az indítvánnyal kapcsolatos újságírói felvetésre azt mondta: “a vita méltatlan, ezért nem is kívánok rá reagálni, és nem is hiszem, hogy ilyen törvényjavaslatot meg fogunk vitatni a parlamentben”.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tegnap a javaslatra azzal reagált, hogy “Kevés olyan ember van ma Magyarországon, akinek élete annyira nyitott könyv lenne, mint Schmitt Pálé”. Azt ígérte a KEH, hogy hamarosan részleteket közöl az államfő 1964-es balesetéről, amely miatt állítólag négy hónap felfüggesztett börtönre ítélték.

Schmitt Pál életrajzában nincs kimaradó időszak, erről annak elolvasása után mindenki meggyőződhet – közölte a hivatal, emlékeztetve rá, hogy “az szt-tisztek személye – elnevezésüknek megfelelően – titkos volt, így a velük való együttműködésről beszélni értelmetlen dolog”. Ungváry Krisztián történész korábban arról írt, hogy Schmitt Pál szállodai vezetőként biztosan tudott az állambiztonság ott zajló operatív akcióiról.

AJÁNLOTT LINKEK:

2011. március 21. A Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye (KEH)
Schmitt Pál rejtélyes egy éve (Hír24)
Dr. Schmitt Pál életrajza (KEH)

Címkék: schmitt pál