Nem a polgárőrök dobtak Molotovot a romákra

Megtalálta a valódi elkövetőt az ügyészség a 2008-as pátkai Molotov-koktélos támadás ügyében, így a korábban a bűnténnyel megvádolt pátkai polgárőröket csupán bűnsegédként vonják felelősségre - írta a Népszabadság.

A lap szombati számában felelevenítette, hogy az ügyben már a perbeszédekre készültek a felek tavaly novemberben, amikor az ügyészség váratlanul a per felfüggesztését kérte.

G. Boda Orsolya, a Fejér Megyei Bíróság szóvivője a lapnak elmondta, a módosított vádirat már nem társtettességgel, hanem csupán bűnsegédlettel vádolja a polgárőröket, ami a bírói gyakorlat szerint enyhébb büntetés kiszabását eredményezheti. A váratlan fordulatot vett büntetőper március utolsó napján folytatódik.

Az eredeti vádirat szerint a polgárőrök 2008. június 3-ra virradó éjszaka Molotov-koktélokat dobáltak három, romák lakta házra Pátkán. A rendőrség néhány órán belül elfogta a három polgárőrt, akik hosszú hónapokat töltöttek előzetes letartóztatásban.

A Molotov-koktélos támadást eleinte mindhárom polgárőr tagadta, a rendőrségi nyomozás során azonban valamennyien hasonló módon változtatták meg a vallomásukat: eszerint valóban elhatározták, hogy megfenyítik az Árpád utcai romákat, el is készítették a támadáshoz szükséges palackokat, de azokat számukra ismeretlen személyek dobták a romák házaira.

Ezt a verziót sokáig csak a vádlottak tartották életszerűnek, ám a vádindítvány nemrég benyújtott módosításában az áll, hogy az ügyészség megtalálta a polgárőrök vallomásában szereplő rejtélyes személyt, a tényleges elkövetőt.

Az új vádirat szerint a sárbogárdi illetőségű R. Gábor a bűntény éjszakáján egy székesfehérvári parkolóban találkozott M. Lászlóval, akitől átvette a polgárőrök által készített Molotov-koktélokat, és azokat két – máig ismeretlen – társával együtt ténylegesen ők dobták a romák házaira. A lap információi szerint a szabadlábon védekező R. Gábor tagadta a bűncselekmény elkövetését.