Hoffmann Rózsa: sok a gond a bolognai rendszerrel

Az államtitkár egységes európai felsőoktatási szerkezetet szeretne.

Az európai felsőoktatási rendszereket egységes szerkezet felé kell elmozdítani és erősíteni kell az együttműködést a felsőoktatási intézmények között. Ezt az oktatásért felelős államtitkár mondta a Nemzetközi Bologna Csoport ülése előtt. Hoffmann Rózsa szerint a bolognai folyamat “túlfeszíti az EU kereteit”, mivel abban 47 ország vesz részt.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a munkaerőpiac igényeit is figyelembe véve egyes szakok esetében a kétciklusú képzés helyett visszatérhetnek az osztatlan képzéshez, ha az az előnyösebb. A 2006-ban bevezetett kétciklusú képzés kapcsán elég sok probléma merült fel, főleg a tanárképzésben. Az alapképzés után sokaknak nehézséget okoz az elhelyezkedés – mondta.

Keszei Ernő, a Nemzeti Bologna Bizottság elnöke hozzátette: annak idején túl gyorsan vezették be a rendszert és “túlméretezték a hallgatók terhelését”. A bolognai rendszerben az osztatlan képzés is elfogadható – fűzte hozzá. Szerinte a bolognai folyamat résztvevőinek feladata, hogy új munkacsoportokat állítsanak fel, amelyek segítenek elérni a rendszer céljait, vagyis a mobilitás és a rugalmasság erősítését, a változatosság növelését. Sokszínű oktatást kell létrehozni, amelyben úgynevezett rövid ciklusú képzések után is adnának végzettséget – tette hozzá.