Orbán kirúgta a HM helyettes államtitkárát

Tóth Zoltán József kirúgásának állítólag a Zrínyi Kft.-vel kapcsolatos feljelentésekhez is köze lehet.

A Népszabadság információi szerint rendkívüli körülmények között, a honvédelmi miniszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök azonnali hatállyal felmentette a Honvédelmi Minisztérium (HM) jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárát.

A tárca megerősítette a helyettes államtitkár távozásának hírét. Közölték, hogy Tóth Zoltán Józsefet “a vele való egyeztetést követően, személyes okból mentették fel azonnali hatállyal”.

A Népszabadság szerint a kirúgásnak állítólag a Zrínyi Kft.-vel kapcsolatos feljelentésekhez is köze lehet. A honvédelmi miniszter nemrég a nyilvánosság előtt jelentette be: a legfőbb ügyészhez fordul a Zrínyi Kommunikációs Kft. bűncselekménygyanús ügyei miatt. A tárca több mint húsz gazdasági jellegű bűncselekményt tárt fel. A főleg hűtlen kezelés gyanúját felvető ügyekben eltűnt pénzeket a tárca polgári peres úton próbálja visszaszerezni – jelentette ki Hende Csaba.

Az MSZP szerint a fideszes tárcavezetőt vélhetően félrevezették, a Zrínyi könyvvizsgálója, a HM belső ellenőrzése és az Állami Számvevőszék is szabályosnak minősítette a gazdálkodást. A szocialisták szerint a HM Zrínyi Kft. ügyvezetője, Gubcsi Lajos számos valótlanságot állít, például amikor az mondja: ő takarított meg 230 millió forintot a cégnél, holott – az MSZP állítása szerint – ennyi eredménytartalékkal vette át a vállalkozást.

A lap szerint a jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár hirtelen eltávolításában érdemi szerepe lehetett annak, hogy a Zrínyi Kft-vel kapcsolatos feljelentések nem voltak kellően megalapozottak, azaz Hende minisztert tudatosan vagy véletlenül, de félrevitték az ügyben.

Tóth Zoltán József helyettes államtitkárt korábban több fronton is támadták. Még a Parlamentben is interpellálták a szakminisztert a kinevezésével kapcsolatban, mondván miért olyan politikus kap munkát a HM-nél, aki aktív támogatója a Szent Korona-Tannak. A Népszabadság még nem érte utol Tóth Zoltán Józsefet.

AJÁNLOTT LINK:

Azonnali hatállyal kirúgták a HM helyettes államtitkárát (Népszabadság)