Nem ússzuk meg a márciusi havazást

Leginkább a déli területeken számíthatunk ma csapadékra.

Szerdára virradó reggel csökken a felhőzet hazánk felett, a déli-délnyugati határszélen azonban végig felhős marad az ég. Helyenként erősen párássá válik a levegő, főként az északnyugati és a délkeleti országrészben sűrű ködfoltok is kialakulhatnak. A keleti, északkeleti szél egyre nagyobb területen élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -8 fok között alakul, de a derült, havas tájakon ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

Napközben délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de az ország északkeleti harmadán mindvégig napos idő valószínű. A nap első felében még inkább csak hószállingózás, kisebb havazás fordulhat elő a déli, délnyugati megyékben. Délután azonban dél felől eléri hazánkat egy jelentősebb csapadékzóna: hatására először a déli határszélen, majd a Dunántúl és a Duna-Tisza köze déli részein is intenzívebbé válik a havazás. Többfelé megélénkül, északon olykor megerősödik a keleties szél. Délutánra 0 és +6 fok közé melegszik a levegő, ezen belül északon, északnyugaton várhatóak a magasabb értékek.

Csütörtökre virradó éjszaka és reggel az egész ország felett sok lesz a felhő. Az északkeleti határszélen nem várható csapadék, másutt szórványos hószállingózásra, a Duna-Tisza közén és délkeleten gyenge havazásra számíthatunk. A déli országrészekre este még jellemző intenzívebb hóesés hajnalra megszűnik. Reggelre a déli megyékben várhatóan 2-5, a Mecsekben 5-10 centiméter friss hó gyűlik össze. A keleties szél nagymértékben gyengül. A hőmérséklet minimuma -1 és -4 fok között alakul. Napközben sok lesz felettünk a felhő, szórványosan kisebb havazással, hószállingózással.

Pénteken és szombaton a reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, sok helyen számíthatunk több-kevesebb napsütésre. Napközben kellemes idő valószínű, akár +10 fokig is emelkedhet a hőmérséklet ezeken a napokon.

Vasárnapra virradóra egy markáns hidegfront vonul át hazánk felett, mely hatására a magasban mintegy 10 fokkal hidegebb áramlik a Kárpát-medencébe. Útját szórványos hózáporok és viharossá fokozódó szél kíséri. Az éjszakák továbbra is fagyosnak ígérkeznek hétvégén.