Szmogriadó Budapesten

A tájékoztatási fokozatot rendelte el a főpolgármester.

Az elmúlt két napban a szálló por mennyisége meghaladta az előírt küszöbértéket. A tájékoztatási fokozatot akkor rendelik el, amikor a határértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportokra. Ők azok, akik ilyenkor kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

A jelenlegi légszennyezettségi szint további romlásának megelőzéséért Tarlós István önkorlátozást, azt kérte, hogy az emberek szüneteltessék a légszennyező kocsik használatát, használják a tömegközlekedést, ha tehetik, ne a szilárd- és olajtüzelésű berendezésekkel fűtsenek. A Városháza emlékeztet a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adataira, amelyek szerint Budapesten “az inkább közlekedési eredetű szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom eredménye”.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg.

Címkék: szmog