Nem bírnak a lángokkal a műanyagraktárban

Lassan 24 órája küzdenek az újra és újra fellobbanó lángokkal a gödöllői, a szentendrei, a monori és a fővárosi tűzoltók Kistarcsán, egy műanyag-feldolgozó üzem raktárában, az oltást nehezíti, hogy kedden az épületben beszakadt a födém - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Loch Erika elmondta: a mérések szerint kedd délutánig nem került mérges gáz a levegőbe. Tájékoztatása szerint délelőtt már “csak” három nagyobb gócban égett a tűz, később pedig csupán egy 30 négyzetméteres területre összpontosult az oltás, ám váratlanul beszakadt a födém, ami felborította a korábbi oltási tervet.

A helyszínen 11 járművel, 3 vízszállítóval és 2 emelővel folyamatosan dolgozó 60-70 tűzoltó korábban viszonylag gyorsan haladt előre, miután munkagépekkel elbontották előttük az épület egyik falát, így meg tudták közelíteni a gócokat. A födém beszakadása miatt azonban mostanra a törmelékkel és az újra és újra”visszagyulladó” lángokkal egyszerre kell megküzdeniük – tette hozzá a szóvivő.

Loch Erika közlése szerint a gödöllői egység parancsnoka a szabadnapon lévő kollégákat is berendelte, míg a fővárosi tűzoltók hétfő este óta váltott létszámmal vannak jelen.
Egyelőre nem mérsékelték a kiemelt, ötös fokozatot, s a katasztrófavédelem speciális mérőcsoportja is folytatja a munkát, mert a műanyag áru égése miatt elvileg bármikor mérges gázok szabadulhatnak fel, de jelenleg a környék lakossága nincs veszélyben – közölte a szóvivő, aki nem tudott válaszolni arra a kérdésre, mikorra végezhetnek az oltással.
Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a rendőrség egyelőre biztosítási feladatokat lát el az égő raktár közelében. A tűz nem okoz fennakadást a közlekedésben – tette hozzá. Az MTI információi szerint a kíváncsiskodókat nem engedik a lángoló csarnok közelébe, nehogy még nagyobb baj történjen.

A kistarcsai Raktár körúton hétfő este nyolc óra körül gyulladt ki egy 5 ezer négyzetméteres műanyag-feldolgozó üzem raktára. Eleinte 40-50, késő este már 400 négyzetméteren égtek a felhalmozott termékek, majd a tető is begyulladt. A nagy magasságú füstfelhő Kistarcsa, Nagytarcsa, Kerepes és a főváros XVI. kerülete felé haladt, de sem a településeket, sem a kistarcsai megyei kórházat nem veszélyeztette.