Pontokból állhatna össze a nyugdíj

Pontot érne a gyerek, még többet, ha iskolázott. A járulék csak töredékpontot jelentene.

Pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszert javasol a Népesedési Kerekasztal. A szakemberek azért tartják szükségesnek a radikális változtatást, mert a jelenlegi népességfogyás mellett 2050-re nehezen lesz finanszírozható az idősek ellátása. Szerintük a társadalombiztosítás nem ösztönzi a gyermekvállalást, az emberek öregkori létbiztonsága a nyugdíjjal mindenképpen garantált.

Botos Katalin, a népesedési kerekasztal szakértője közölte, egy pontrendszeren alapuló, a német gyakorlatban kipróbált rendszert javasolnak. A befizetett járulékokkal szerezhető pontokat differenciálnák a vállalt gyerekek száma, azok iskolázottsága szerint. Ez ösztönzően hathatna a demográfiára, mivel aki több gyereket nevel fel, több nyugdíjat is kaphatna.

Botos József, a pontrendszer másik kidolgozója, a Szegedi Tudományegyetem oktatója közölte: a járulékbefizetéseket egyéni számlán, pontokban gyűjtenék az emberek. A mindenkori átlagbér egy pontot jelentene, a fizetett járulék töredékpontot. A nyugdíj mértékét úgy számítanák ki, hogy nyugdíjba vonuláskor a pontokat elosztanák a várható élettartammal, és ezzel az arányszámmal szoroznák meg az aktuális nemzetgazdasági átlagbért.

A szakértők elképzelése szerint körülbelül húszéves átfutással lehetne bevezetni a gyermeknevelés költségeit és az utódok miatti jövedelem-kiesést is a nyugdíjba beszámító rendszert.

Címkék: nyugdíj-vita