Influenza: egyre többen kerülnek intenzív osztályra

Az ÁNTSZ eddig tizenkét halálesetről tud.

Hatvanöt új beteg részesült intenzív ellátásban influenzaszerű megbetegedés miatt a múlt héten, másfélszer annyi, mint az azt megelőző héten, míg a gépi lélegeztetést igénylő betegek száma csaknem a kétszeresére nőtt – közölte az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) osztályvezető főorvosa. Csohán Ágnes elmondta, hogy az év ötödik hetében tovább emelkedett az influenzaszerű megbetegedések száma; becsült adatok szerint csak a múlt héten 57 ezren fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal.

A betegek közül a múlt héten 311 embert utaltak be kórházba, vagyis a korábbi adatokhoz viszonyítva a kórházi felvételek száma is a másfélszeresére emelkedett. A kórházba beutalt betegek csaknem negyede gyermek – tette hozzá a főorvos.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) eddig tizenkét olyan halálesetről értesült, amely influenzás megbetegedéssel hozható összefüggésbe. Csohán Ágnes tájékoztatása szerint a mostani influenzaszezon eddigi tizenkét áldozata közül kilenc betegnél az influenza H1N1 vírusának, háromnál pedig a B vírusnak a jelenlétét igazolták. Az áldozatok között egy öt éven aluli gyermek volt, hatan a 35-59 év közöttiek, öten pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartoztak.

A tizenkét ember közül nyolc – egy vagy több krónikus betegség miatt – az influenza szempontjából a fokozottan veszélyeztetettek csoportjába tartozott, így jogosultak lettek volna a térítésmentes védőoltásra, de nem voltak beoltva. Egy embernél nem találtak kockázati tényezőt, három esetben még nem zárultak le az erre irányuló vizsgálatok – mondta a főorvos.

A főorvos kitért arra: a halálesetek most közölt száma csak töredéke a ténylegesnek. Azt ugyanis, hogy hányan halnak meg egy influenzaszezonban, csak a későbbiekben – az úgynevezett többletmortalitásból (halandósági arányból) kiszámolva – lehet megállapítani.

Címkék: influenza