Harangot loptak a pázmándi kápolnából

Ellopta a pázmándi kápolna harangját, a templomból pedig kelyhet, gyertyatartókat, keresztet tulajdonított el két helyi fiatalember múlt péntek éjjel.

Az elkövetőket elfogták, a lopott holmik előkerültek a kocsijukból, a gyanúsítottak ellen betöréses lopás és ittas vezetés szabálysértés miatt indult eljárás – közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

A környéken járőröző polgárőrök figyeltek fel múlt péntek éjjel egy gépkocsira, amely a földúton zötykölődött. A járművet megállították, s az abban ülőket feltartották addig, amíg megérkezett az időközben értesített rendőr járőr – mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mint kiderült, a kocsi vezetője alkoholt fogyasztott, jogosítvány, forgalmi engedély nem volt nála, s az autó nem volt a nevére íratva. A kocsi csomagtartójából egy 25 kilogrammos kisharang, több egyházi kellék – kehely, kereszt, gyertyatartó -, valamint feszítővas, kalapács és fogó került elő – tette hozzá R. Szabó Ágnes.

Bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították a két fiatal férfit, akik kihallgatásuk során őszinte, feltáró vallomást tettek, s megbánást tanúsítottak. Azt mondták, hogy pénzszűkében voltak, s arra gondoltak, színesfém eladásából szereznek pénzt; ezért leszerelték a helyi kápolna haragját, majd felfeszítették a templom ajtaját, s amit bent találtak, azt elvitték.

A mintegy negyedmillió forintos érték megtérült, de a tetteseknek további ötvenezer forintos rongálási kárért is felelniük kell. A gárdonyi rendőrkapitányság folytatja le ügyükben az eljárást.