30 perc kellett, hogy hétfőtől legyen vakcina a kicsiknek

A legkisebbek védelmére szolgáló oltóanyag néhány napja vált hiánycikké.

Hétfőn már elérhető lesz a patikákban a kifejezetten fél és három év közötti gyerekeknek készített influenzaoltás – írja a Népszabadság. Ehhez csak az kellett, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet fél óra alatt kiadja az ehhez szükséges engedélyt – mondta a lapnak Labancz László, az oltóanyaggyártó képviselője.

A házi gyermekorvosoknál a krónikus betegséggel küszködő kicsiknek még van abból az ötezer ampullából is, amit az állam térítésmentesen biztosít, de abból egészséges nem kaphat. Nekik a patikában kell beszerezni az oltóanyagot.

Az első két és fél ezer adagot Szlovákiából hozták Magyarországra, a csomag már megérkezett, a hét végén ellátják magyar nyelvű tájékoztató szöveggel és átadják a nagykereskedőnek. A hirtelen megugró hazai igények miatt a lengyelországi és franciaországi raktárakban is zároltak több tízezer ampullát, tehát várhatóan Magyarországon idén már nem lehet hiánycikk a készítmény.

Az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi adatai szerint egyébként már az ország teljes területén járvány van. A betegség főként az általános iskolás korúakat tizedeli. Az ÁNTSZ korábban és továbbra is azt javasolja, hogy a 3 évesnél fiatalabb – 6–36 hónapos – gyermekeknek is kérjék a szülők az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól.

Különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabb gyermekeknek, akiket az is véd, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva.

AJÁNLOTT LINK:

Hétfőtől lesz oltóanyag a kisgyermekeknek is (Népszabadság)
Támad az influenza, hiánycikk a gyermekek oltóanyaga (Hír24)

Címkék: influenza