Újabb feljelentés a Sukoró-ügyben

Ezúttal a pályázati kiírás miatt vizsgálódhat az ügyészség Budai Gyula és a KEHI kezdeményezésére.

A meghiúsult sukorói kaszinó koncessziós pályáztatásának ügyében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést csütörtökön hűtlen kezelés és hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt – jelentette be Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Gaál Szabolcs Barna KEHI-elnök csütörtökön. Utóbbi úgy fogalmazott, hogy Veres János és Oszkó Péter volt pénzügyminiszterek “érintettek lehetnek”. A KEHI szerint egyebek közt a későbbi nyertes igényei szerint alakították a pályázat feltételeit, valamint az apparátus figyelmeztetésével és javaslatával szemben jogellenesen nyilvánították kiemelt beruházássá a kaszinóépítést, még a koncessziós szerződés megkötése előtt.

Három nagy kaszinóberuházást vizsgált a KEHI, de az Álomsziget és az Eurovegas esetében nem találtak olyan súlyú szabálytalanságot, ami feljelentést tenne szükségessé – mondta Gaál Szabolcs Barna. A KEHI elnöke szerint a Sukoróra tervezett King’s City koncessziós pályázatának előkészítésével kapcsolatban azonban olyan iratokat tártak fel, amelyek szerint Veres János és Oszkó Péter volt pénzügyminiszterek “érintettek lehetnek” a bűncselekmények ügyében. Mivel a lehetséges személyek közül csak ketten parlamenti képviselők (Veres mellett Gyurcsány Ferenc volt kormányfő), ezért a feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen tették meg – mondta Gaál.

A KEHI szerint már a koncessziós pályázat kiírása előtt egy évvel tárgyaltak a későbbi nyertessel, Ronald Lauderrel és Joav Blummal az önkormányzati minisztériumban, amelyet akkor Bajnai Gordon vezetett. Egy irat szerintük azt bizonyítja, hogy előrevetítették a koncessziós pályázat kormányzati támogatását, amelynek következtében nem alakult ki valódi verseny a tenderen. Más feljegyzésekből pedig a KEHI-ben azt olvasták ki, hogy a későbbi nyertes igényei szerint alakították a felhívás feltételeit. Ezekről folyamatos egyeztetések zajlottak, külön is felkérték a későbbi pályázókat, hogy írják le javaslataikat a kiíráshoz. Egy Bajnainak írt levélben a pályázat előtt fél évvel már javaslatot tettek a kiszemelt területre, egy másik iratban pedig az áll, hogy a működéshez szükséges PM-engedély rendben lesz.

A későbbi nyertes egy levélben azt kérte Veres Jánostól, hogy II. kategóriás kaszinóra is kapjanak kizárólagos engedélyt. A PM-ben kézzel ráírt mondat azt javasolta, hogy ehhez évente ki kell fizetni a díjat, ami körülbelül 200 millió forint – mondta Gaál. A pályázatból azonban kikerült ez a feltétel. A KEHI-ben ezt tekintik hűtlen kezelésnek. Arra a felvetésre, hogy meg nem valósult beruházás lévén semmilyen kár sem keletkezett, a KEHI-elnök azt mondta: ők csak a gyanút fogalmazták meg, az ügyészség dolga elbírálni ezt.

A KEHI szerint jogellenesen írták ki a koncessziós pályázatot és hirdettek benne eredményt. De a két mozzanat között is jogellenes cselekményeket találtak a revizorok. Ezek közt az egyik legsúlyosabbnak ítélik azokat, amelyek attól kezdve történtek, hogy apparátusa tájékoztatta Oszkó Pétert, és problémák lehetnek az ingatlancserében (amelynek ügyében már zajlik büntetőeljárás), mert Joav Blum nem birtokolta jogszerűen a cserébe felajánlott telket. Ekkor az apparátus két verziója közül a pénzügyminiszter az eredményességet jelölte meg célként a pályázatban, nem pedig azt, hogy a szabályosan járjanak el. Ekkor eredménytelennek kell nyilvánítani ugyanis a tendert – ezt közölték Oszkóval.

A beruházás kiemelt voltáról döntő körmányülés hangfelvételéről éppen a szavazás hiányzik – mondta Gaál. Ezért nem tudták megállapítani, ki hogyan szavazott, milyen ellenvélemények voltak. Az apparátus azonban folyamatosan tájékoztatta a kormány tagjait az ügyről, és a határozatot előkészítő irat is azt tartalmazza, hogy nem javasolják a koncessziós eljárás gyorsítását, valamint a kiemeltté nyilvánítást, mert utóbbi jogellenes a koncessziós szerződés aláírása előtt, ezért a döntés elhalasztását indítványozták. Vagyis minden jelen lévő kormánytag tisztában volt a szabálytalanságokkal – mondta a KEHI elnöke.