Országszerte támad a szmog

Az előrejelzések alapján a következő napokban jelentős javulásra nem lehet számítani.

Az idei év első komolyabb szmoghelyzete van kialakulóban, több nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát rendelték el, miután a levegőben szálló por koncentrációja túl magas. Ismét romlott a légszennyezettségi helyzet Várpalotán, Debrecenben és Budapesten.

A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg.

1. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz.

2. A tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyerekek, idősek) nézve jelent problémát. Ennek átlépéséről (két nap után) kell a lakosságot tájékoztatni.

3. A riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel.

Várpalotán a riasztási fokozatot rendelte el Talabér Márta polgármester. A lakosságot arra kérik, hogy mérsékeljék a dízelüzemű, illetve kétütemű járművek használatát, lehetőség szerint a közösségi közlekedést használják, ha tehetik, gázzal fűtsenek.

Erősen szennyezett a levegő Veszprémben és Székesfehérváron, de további intézkedésre a légszennyezettség miatt várhatóan csak Várpalotán lesz szükség. Hozzátette: a meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban jelentős javulásra nem lehet számítani.

Tájékoztatási fokozatot rendeltek el Debrecenben. A légszennyezettség további romlását elkerülendő a debreceni önkormányzat kéri, hogy a lakosság kerülje a személygépjárművek (főként a dízel üzeműek) használatát, s lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan. Hasonló lépésről döntött előzőleg Budapesten a főpolgármester is.

Miskolcon túllépte a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket a Búza téri és a Lavotta utcai automatikus mérőállomásokon, ezért a város polgármestere hétfő délután elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – tájékoztatta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője hétfőn az MTI-t. Azért, hogy a levegő minősége ne romoljék még jobban, a polgármester arra kéri a város lakóit, hogy személyautóikat, főleg a dízelüzeműeket lehetőleg ne használják, vegyék minél többen igénybe a tömegközlekedési járműveket, vagy közlekedjenek gyalog. Kéri azt is, hogy lehetőség szerint kerüljék a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, valamint a porképződéssel járó tevékenységek végzését.

AJÁNLOTT LINK:

Tüdők, fedezékbe! Szmog van, egyre nagyobb (Cívishir)
Újra szmogba fullad az ország (Légszennyezés.hu)

Címkék: szmog