Az uniós biztos üdvözli a változtatási hajlandóságot

Az MSZP szerint a kormány válasza nem oszlatja el a médiatörvény körüli aggályokat.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekért is felelős alelnöke üdvözölte, hogy a magyar kormány egyértelműen jelezte levelében: szükség esetén kész módosítani a médiatörvényt. A holland biztos – szóvivőjén keresztül – este az MTI-nek megerősítette, hogy a bizottság megkapta megkeresésére a kormány válaszát Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettestől.

Üdvözölte Kroes azt is, hogy a magyar hatóságok “elérhetők” a levélben jelzett témák megvitatására. Leszögezte, hogy jómaga és a vezetése alatt álló szolgálat tagjai készek gyorsan megvitatni a technikai szempontokat magyar partnereikkel annak érdekében, hogy a felvetett problémákat mielőbb megoldhassák.

Az MSZP szerint a kormánynak az Európai Bizottság médiatörvénnyel kapcsolatos kifogásaira reagáló válaszlevele nem alkalmas a testület által jelzett komoly aggályok eloszlatására, még nem felel meg annak, hogy a jogszabályt összhangba hozza az Európai Unió értékrendjével és szabályaival.

Kovács László, az MSZP alelnöke, valamint Lendvai Ildikó és Mandur László szocialista országgyűlési képviselők az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös közleményükben hangsúlyozzák: pártjuk azt szeretné, ha a médiatörvény körül kialakult éles vita mielőbb rendeződne, és nem rontaná tovább a magyar uniós elnökség megítélését.

Az ellenzéki politikusok megjegyzik továbbá, hogy a soros uniós elnökséget betöltő országokban “egyfajta tűzszünet” szokott életbe lépni a kormányzat és az ellenzék között. “Ennek azonban az a feltétele, hogy a kormány ne hozzon olyan döntéseket, ne tegyen olyan lépéseket, amelyek korlátozzák a demokráciát, rombolják a jogállam intézményrendszerét” – fejtik ki a szocialisták.

Az LMP-s Karácsony Gergely az MTI-nek azt mondta, pártja arra szólítja fel a kormányt, hogy ne csak az Európai Bizottsággal (EB), hanem a hazai szakmai szervezetekkel és a parlamenti pártokkal is egyeztessen a médiatörvényről.