212 milliárdon osztozhat a főváros és a kerületek

Tarlós István szerint a kormány most is vizsgálja, hogyan segíthetne "a főváros jelenlegi siralmas helyzetén".

Egyhangúlag fogadták el a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló rendeletet a képviselők a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén.

A testület 212 milliárd forint elosztásáról döntött; ennek mintegy 47 százaléka a fővárost, 53 százaléka a 23 kerületi önkormányzatot illeti egy bonyolult számítás alapján. A kerületek így összességében 113 milliárd forintot kapnak a forrásmegosztás eredményeként.

Az előterjesztő, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy az önkormányzatokat a különböző adókból osztottan megillető bevételeket a törvény alapján osztják szét.

Közölte, a jogszabálynak megfelelően a rendelettervezetet a főváros valamennyi kerületnek megküldte véleményezésre. Jelezte: két kerület nem nyilatkozott a határidőig, egy harmadik nem értett egyet azzal, míg a többi önkormányzat támogatta a tervezetet.

Tüttő Kata szocialista frakcióvezető-helyettes a döntéssel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az idegenforgalmi adó szabályozásának megváltoztatása hárommilliárd forintot vett ki a rendszerből.

Jelezte: “érti” Rogán Antal (Fidesz) képviselőtársa, V. kerületi polgármester indoklását, hogy mivel a bevétel náluk, a belvárosban keletkezik, ezért az nekik “jár”. Jelezte ugyanakkor: a budapestiek 500 milliárd forintot fizetnek be a költségvetésbe személyi jövedelemadóként, ebből nyolc százalék, 40,5 milliárd forint járna vissza, de a szolidaritási elv alapján mindössze 10 milliárdot kap vissza a főváros.

Technikailag nem bonyolultabb ezt a szabályt megváltoztatni, mint az idegenforgalmi adó kérdését – jelentette ki Tüttő Kata, hozzátéve, arra kéri Rogán Antalt, hogy amit megtett saját kerületéért, azt tegye meg a fővárosért is, és szerezze vissza a 30 milliárd forintot, amit elvonnak Budapesttől, és amiből Debrecenben stadion épül.

Rogán Antal válaszában arra mutatott rá, hogy idén még így is jobban jár a főváros, mint korábban, amikor az MSZP-SZDSZ koalíció vezette Budapestet.

Tarlós István főpolgármester azt közölte, nem tudja cáfolni egyik képviselő állítását sem, a két nézőpontból mindkettő igaz. A vitával kapcsolatban azt jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök és két minisztérium is foglalkozik azzal, hogyan tudnak segíteni “a főváros jelenlegi siralmas helyzetén”, és reményét fejezte ki, hogy február végére megszületik az erről szóló döntés.