Marad az ellentét a fonódó villamosok ügyében

György István szerint valamennyi kérdésre megnyugtató szakmai válaszok vannak, Láng Zsolt azonban továbbra is új megoldást keresne.

György István arról beszélt, hogy a valamennyi budapesti lakos érdekét szolgáló, jelentős európai uniós forrású beruházással kapcsolatban nem lenne szabad hangulatot kelteni. Kiemelte, hogy ha a budai fonódó villamos projekt most nem indul el, akkor nincs arra garancia, hogy az ötmilliárd forintos uniós forrást Budapesten használják fel, és elképzelhető, hogy egy másik város kapja majd meg.

Ez egy kész projekt, minden együtt áll az induláshoz, már csak arra van szükség, hogy a II. kerület kiadja a hozzájárulást – hangoztatta a városvezető, aki szerint újabb egyeztetésre lenne szükség a főváros és a II. kerület között.

Mint fogalmazott, a nyilatkozatháború és az “érzelmi alapokra helyezett megközelítés” nem a megállapodás megszületését szolgálja. Hozzátette: a II. kerület szakmai kérdéseire megvannak a megnyugtató válaszok. Jelezte: bízik a józan szakmai érvek erejében, hogy ezekkel tisztázni tudják valamennyi kérdést.

Láng Zsolt a projekttel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az együttműködésben és az “elfogadható megoldásban” a II. kerület is érdekelt és elkötelezett. A forrásokkal kapcsolatban arra mutatott rá, hogy a tervezett projekt több mint egy milliárd forint önrészébe kerül a fővárosiaknak. Hozzátette: a pályázati úton elnyerhető pénzösszeg, amely rendelkezésre áll, 2013-ig szabadon felhasználható abban az esetben, ha a megvalósítás 2015-ig befejeződik.

A polgármester szerint a forrás felhasználását nem szabályozza a meglévő tervezet, az attól történő eltérést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egy új terv benyújtása nyomán szabadon engedélyezheti. A polgármester szerint a fővárosiaknak és a II. kerületieknek meg kell ismerniük a projekt részleteit és következményeit, mert szerinte a városrészben közlekedőknek ma is a legtöbb gondja “a megválaszolatlan elemek bizonytalanságából fakad”.