Tanácsadóiról kérdezik Schmitt Pált

A szocialista Molnár Csaba arra kíváncsi, kik adnak az államfőnek tanácsokat a törvények alkotmányosságának megítélésével kapcsolatban.

Az MSZP-s politikus levelében emlékeztet arra, hogy Schmitt Pál államfővé választása előtt látogatást tett az MSZP parlamenti frakciójánál, és azt mondta: mivel nem alkotmányjogász, lesznek tanácsadói, akik szükség esetén felkészítik, ha egy törvény alkotmányosságának megítéléséről, az alkotmányossági vétó alkalmazásáról kell döntenie.

Molnár Csaba ugyanakkor megjegyzi: a magán-nyugdíjpénztári tagságról, valamint a sajtóról és médiáról szóló törvények kapcsán – amelyeket a köztársasági elnök aláírt, azaz alkotmányosnak talált – hazai és nemzetközi szakértők, intézmények és civil szervezetek sora fejezte ki alkotmányossági aggodalmát, és közülük több utólagos normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.

Szerinte mindez felveti a kérdést, hogy a szakértők, akik Schmitt Pál “alkotmányjogi tudásának hiányát hivatottak pótolni”, alkalmasak-e a törvények alkotmányosságának megítélésére. Esetleg mégsem nagy tudású, pártatlan szakértők véleménye, hanem saját, bevallottan hiányos, alkotmányjogi tudása, vagy politikai elkötelezettsége alapján dönt? – teszi fel a kérdést Molnár Csaba az államfőnek.

A szocialista képviselő arra kéri a köztársasági elnököt, hogy sorolja fel tanácsadóit foglakoztatási formájuk és díjazásuk feltüntetésével, illetve válaszoljon arra, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetői közül ki jogosult a külső szakértők teljesítményigazolásának elfogadására. Arra is kéri Schmitt Pált, hogy küldje el neki a magánnyugdíjpénztárakkal, továbbá a sajtó- és médiaügyekkel foglalkozó törvények kapcsán számára készített, az alkotmányossági aggályokat kizáró szakértői véleményeket.

Schmitt Pál tavaly június 28-án, egy nappal államfővé választása előtt tett látogatást a szocialista képviselőcsoportnál. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a médiát érintő törvénycsomagról és készen áll-e a sajtószabadság megvédésére, úgy felelt: a sajtó, a szólás szabadsága szent, ez lesz a vezérmotívum, amikor döntését meghozza. Jelezte, ha arra kerül a sor, hogy később ez ügyben döntenie kell, lesz módja alkotmányjogászokkal és a sajtót ismerő szakemberekkel konzultálni.