Szigorítást várnak Orbántól a belvárosi polgármesterek

Nyílt levélben kérik a miniszterelnököt: változtasson a kormány azon a rendeleten, amely egyszerűsítette a szórakozóhelyek megnyitását.

Láng Zsolt a múlt hónapban írásbeli kérdést nyújtott be a nemzetgazdasági miniszterhez, mert szerinte újra kell gondolni a kereskedelmi tevékenység engedélyezésének szabályozását. Hassay Zsófia pdig a napokban bejelentette, hogy Terézváros is csatlakozik a kezdeményezéshez. A politikus azért döntött így, mert úgy véli, a jelenleg hatályos kormányrendelet lényege, hogy akkor is nyilvántartásba kell venni egy üzletet, ha annak üzemeltetője még nem szerezte be a működéshez szükséges bizonyos szakhatósági engedélyeket.

A kezdeményezéshez azóta több polgármester is csatlakozott. A II. kerületi önkormányzat csütörtökön közleményt adott ki: ebben azt írják, hogy Láng Zsolt II. kerületi, Hassay Zsófia terézvárosi, Hoffman Tamás újbudai és Kocsis Máté józsefvárosi polgármester nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz azzal a kéréssel, hogy változtassanak meg egy korábbi rendeletet, amely leegyszerűsítette a kereskedelmi tevekénység engedélyeztetési eljárását. Szerintük ugyanis elfogadhatatlan, hogy a tűzoltóság és az építési hatóság előzetes jóváhagyása nélkül megnyithasson egy étterem vagy szórakozóhely.

A levélben írnak arról is, hogy mindannyiukat mélyen megrázta a West Balkánban történt tragédia. Szerintük az itt bekövetkezett szerencsetlenség szomorú aktualitása emlékeztette őket, hogy felelős városvezetőkként minden lehetséges lépést meg kell tenniük azért, hogy hasonló eset soha többé ne fordulhasson elő.