Farkas Flórián lett az OCÖ elnöke

Egyedüli jelöltként ellenszavazat nélkül választották meg az Országos Cigány Önkormányzat új vezetőjét.

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, a kisebbségi választásokon győztes szervezet, a Lungo Drom vezetőjét választotta elnöknek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) új képviselő-testülete csütörtöki budapesti alakuló ülésén.

Az 53 tagú testület megjelent 52 képviselője a mandátumátvétel után tartott zárt alakuló ülésen egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg vezetőnek Farkas Flóriánt.

A testületben a január 9-i elektori voksolás eredményeként a Lungo Drom kapott többséget, és 37 képviselőt delegálhatott, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t eddig irányító Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) 16 mandátumot szerzett.

Az új elnök megválasztását követően úgy fogalmazott: vége a megélhetési politizálásának, annak, hogy bizniszként árulják a cigányságot. Hozzátette: a Lungo Drom politikája a szakmaiságra, az erkölcsiségre és a törvényességre épül, ezért csak olyanok kerülhettek fel a választások során az országos listára, akik erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznek. A roma politikus hangsúlyozta, hogy csak azokért fognak dolgozni, akik tenni akarnak magukért.

Szavai szerint azt szeretné elérni, hogy még az idén 20-30 ezer cigány kapjon munkát, de mindennek feltétele, hogy az oktatás, a képzés és a tudás kapjon elsődleges szerepet, hogy a cigányok adófizető állampolgárok legyenek.

Az alakuló ülésen csak Kolompár Orbán nem vett részt, mert az ellene folyó bírósági ügy tárgyalásán kellett megjelennie Kecskeméten.