Diszkótragédia: nyílt levél Orbánnak

Több fővárosi polgármester kezdeményezi a kereskedelmi tevékenységek hatósági engedélyezésének újraszabályozását.

A miniszterelnök segítségét kérte levélben több kerületi polgármester a kereskedelmi tevékenység engedélyezési eljárásának szabályozásával kapcsolatban; a II., a VI., a VIII. és a XI. kerület fideszes vezetői közölték: Orbán Viktorhoz fordultak, hogy többé ne fordulhasson elő a szombati diszkótragédiához hasonló eset. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a tűzoltóság és az építési hatóság előzetes jóváhagyása nélkül nyithasson meg egy étterem vagy szórakozóhely.

Láng Zsolt 2010. december 8-án nyújtott be kérdést Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez a kereskedelmi tevékenység engedélyezései “anomáliáival” kapcsolatban.

A II. kerületi polgármester akkor egyebek mellett azt írta: “nehogy egy baleset vagy tragédia ébresszen bennünket arra, hogy a vendéglátóegységeknél nemcsak a hatóságoknak, szakhatóságoknak, de az üzemeltető kereskedőknek is jogbiztonságot kell adni az üzemeltetés pontos jogszabályi kereteinek meghatározásával. A befogadóképesség, a biztonságos műszaki és tűzmegelőzési szabályok betartása (…) elengedhetetlen működési feltételek.”
Szombat éjszaka a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. A történtek miatt a rendőrség hat embert gyanúsított meg, a terézvárosi jegyző pedig 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.