15 évet kapott Hajdú László

A móri bűncselekménnyel korábban összefüggésbe hozott Hajdú László az utolsó szó jogán azt kérte csütörtökön a Fővárosi Ítélőtáblától, hogy a rablások miatt indított büntetőperében a büntetésének kiszabásakor nyomatékosan vegyék figyelembe az enyhítő körülményeket. Végül 15 év fegyházbüntetést kapott.

Jogerősen 15 év fegyházbüntetésre ítélte csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla a móri bankrablással korábban összefüggésbe hozott Hajdú Lászlót megismételt büntetőperében; a férfit kizárta a bíróság a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A bíróság indoklásában utalt arra, hogy korábban az ítélőtábla új eljárást írt elő azzal, hogy minden körülményt vizsgáljon meg az elsőfokú bíróság a móri vádpontot illetően.

A Fővárosi Bíróság 2008. októberében felmentette Hajdú Lászlót a nyolc halálos áldozatot eredményező móri bankrablás vádja alól, ugyanakkor más bűncselekmények miatt 17 év szabadságvesztésre ítélte. A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön két évvel enyhítette a megismételt eljárásban kiszabott szabadságvesztés mértékét.

Az enyhítő körülmények figyelembe vételét kérte

A tárgyaláson a vádlott – akit kéz- és lábbilincsben vezettek elő – azt mondta: a bíróság értékelje a jelentős időmúlást és azt, hogy ez rajta kívül álló okból következett be. Kérte, hogy vegyék figyelembe a rablások ügyében tett beismerő vallomását, továbbá azt, hogy a megváltozott büntetőjogszabályok miatt ki kell zárni a feltételes szabadlábra bocsátás kedvezményéből. (Az úgynevezett három csapás törvény, vagyis a többszörös visszaesőként elkövetett bűncselekmények miatt egykori vádlott-társa, Kaiser Ede ügyében is kizárta a bíróság a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét, így várhatóan Hajdú László jogerős ítélete is ezt rögzíti majd.)

Hajdú Lászlót – aki a közelmúltban Kovácsra változtatta nevét – korábban a nyolc halálos áldozattal járó 2002-es móri bankrablás egyik elkövetőjeként tartották számon, a Fővárosi Bíróság azonban emiatt első fokon 2004-ben nem mondta ki a bűnösségét. Más – főleg Kaiser Edével együtt elkövetett – rablások miatt ítélte 15 évre.

Ezt a döntést 2005-ben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte azzal, hogy a megismételt eljárásban újra kell vizsgálni a Mórral kapcsolatos terhelő bizonyítékokat. Időközben azonban alapvető fordulatot vett az ügy, mert előkerültek a valódi elkövetők: Weiszdorn Róbert és Nagy László, utóbbi a büntetés-végrehajtási intézetben öngyilkos lett.

Hajdú korábbi vádlott-társát, Kaiser Edét kedden tizenhat év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla rablások és más bűncselekmények miatt, ezzel lezárult a perújítási eljárása, s így jogerőssé vált, hogy nem ő az egyik móri elkövető.

A móri bankrablás miatt tavaly decemberben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Weiszdorn Róbertet. A férfi 40 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A perben korábban az ügyész súlyosbításért fellebbezett, a védő elsődlegesen új eljárást, másodlagosan enyhítést kért.