Pánik a Nyugatinál, három lány meghalt

Pánik alakult ki szombat éjjel Budapesten, egy Nyugati téri szórakozóhelyen. Három fiatal lány meghalt, valószínűleg a menekülő tömeg taposta halálra őket. A tragédia színhelyére többen virágot hoznak, gyertyákat gyújtanak. Képgaléria.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Horváth Katalin Fanni elmondta: szombat éjjel 23 óra körül a tömeg eddig tisztázatlan körülmények között kiáramlott a szórakozóhelyről, a három fiatal lány ennek során vesztette életét. A tragédiában egy huszonnégy éves és két tizenéves lány halt meg.

A Nyugati Téren ötven-nyolcvan ember gyűlt össze, akik a szombat éjszakai tragédia áldazatainak emlékezve gyertyákat gyújtnak, és virágokat helyeznek el a szórakozóhely előtt – jelentette helyszíni tudósítónk. A megemlékezés egyik résztvevője – aki maga is jelen volt a szombat éjszakai bulin – szerint a mentőket valószínűleg későn értesítették: a pánik éjjel 11 körül tört ki, a mentők azonban csak fél 12 után értek a helyszínre.

A rendező hárít

A West Balkán épületét Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vettük a hely üzemeltetőitől – írja a szombati bulit szervező Noise Night Life. A megállapodás szerint „az üzemeltető cég külön kérésére azt tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag a saját portaszolgálatuk láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért, és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt” – írják Facebook-oldalukon.

A szárnyra kapott pletykákkal ellentétben az OMSZ és a Rendőrség egybehangzóan állítja, hogy az áldozatokon nem találtak késszúrásra utaló nyomokat. Értesüléseink szerint erre a rendőrségen tett tanúvallomások sem cáfoltak rá. Több szemtanú és közelben tartózkodó állítása szerint, a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy “késelés”, és valószínűleg ez okozhatta a pánikot és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak le a lépcsőn, a kijárat felé, amely végül tragédiához vezetett – vélik a szervezők.

Nem volt engedély

Egy facebookos csoport este nyolc órára szervez megemlékezést a Nyugati térre. A közösségnek néhány óra alatt több mint négyezer támogatója lett. Az oldalon sokan fájdalmukat és együttérzésüket fejezik ki az áldozatok családtagjai, ismerősei felé, vannak azonban olyanok is, akik gyűlöletkeltésre használják fel az oldalt.

További fotók a gyertyagyújtásról

Helyszíni beszámolók szerint óriási volt a tömeg a West Balkán szombat éjszakai rendezvényén, több ezren zsúfolódtak össze az épület három emeletén. A BRFK szóvivője a helyszínen kijelentette: vizsgálja a rendőrség, hogy a helyiségben többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítottak voltak-e. A köztelevízió híradójának információi szerint a szervezők hatósági engedély nélkül tartottak rendezvényt szombat éjszaka, mivel a kerületi jegyző két héttel ezelőtt visszavonta a szórakozóhely engedélyét.

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt: a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be – közölte Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester. A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt – mondta Hassay Zsófia.

Tarlós István főpolgármester együttérzését és őszinte részvétét fejezi ki a szombat éjszakai diszkótragédiában elhunyt fiatalok családjainak. A közlemény szerint a tragikus események “megerősítették Tarlós István azon meggyőződését, hogy mennyire fontos a közrend fenntartása, illetve a társadalmi életet szabályozó előírások betartása, betartatása”.

Még nem egyértelmű a halál oka

Még nem egyértelmű, hogy mi okozta a három áldozat halálát, apontos okot igazságügyi orvos szakértői vizsgálat állapítja meg – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál közlése szerint a helyszínen dolgozó mentősök találtak külsérelmi nyomokat az áldozatok testén, ezek származhattak “lökdösődésből”, ami a pánikhangulatban kialakult, de azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy ez okozta a halálukat.

További képek a tragédiáról


A szóvivő megerősítette, hogy a tragédiának nincsenek további áldozatai, vagy sérültjei. Elmondta, hogy a helyszínről az éjszaka egy részeg fiatalt kellett kórházba szállítani, továbbá a tömegben egy fiatal rosszul lett a tragédiát követően, őt a helyszínen ellátták a mentősök. Ezek az esetek azonban véleménye szerint nem függtek össze a három lány halálával.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A BRFK szóvivője is közölte korábban, hogy a rendőrség nem tud arról, hogy a három halálos áldozaton kívül más megsérült volna. Horváth Katalin Fanni elmondta azt is, hogy az eddigi információk szerint kizárható, hogy késelés vagy tömegverekedés történt volna. Korábban többen is azt állították, hogy tömegverekedés kezdődött és hogy megkéseltek valakit a szórakozóhelyen. A szóvivő a helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: folyamatosan hallgatják ki a tanúkat, és további szemtanúkat keresnek. A rendőrség éjszakai rögtönzött sajtótájékozatója óta az esettel kapcsolatban újabb információkkal nem szolgált.

Több tűzoltóautó is a helyszínre sietett, ugyanakkor a katasztrófavédelem közlése szerint tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.