Jövő hét közepétől már újra havazhat

Az éjszakák ismét fagyosak lesznek és a nappali órákban is téli hőmérséklet lesz.

A péntek délutáni órákban nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, és a Dunántúlon néhány órás napsütésre is számíthatunk, emellett csak helyenként alakulhat ki kisebb eső, záporeső. Ugyanakkor a keleti országrészben marad az erősen felhős, borult idő, és a Tiszántúlon még többfelé várható eső. Az általában gyenge nyugatias légmozgás főként a középső országrészben élénkülhet meg. A délutáni órákban általában 9, 14 fokot mérhetünk, az északkeleti országrészben azonban ettől több fokkal elmarad a csúcshőmérséklet.

Szombatra virradó éjjelre mindenhol megszűnik a csapadékhullás és tovább vékonyodik a felhőzet. Északkeleten azonban marad a jórészt erősen felhős, borult, párás, helyenként ködös idő, míg az ország nagyobb részén a napsütést csak fátyolfelhőzet zavarhatja. Hazánk északi és keleti megyéiben időnként megélénkül a nyugati, északnyugati szél, másutt általában gyenge marad a légmozgás. A Kisalföld területén erős széllökések is előfordulhatnak. Hajnalban -1 és +4 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála, ezt követően a délelőtti órákban az említett, vastagabban felhős területek kivételével igen kellemes, tavaszias idő lesz.

Délután az északkeleti országrészben marad az erősen felhős, illetve borult ég, elszórtan kisebb eső, szitálás is kialakulhat. A Dunántúlon és a középső területek felett többnyire fátyolfelhők szűrik a napsütést, csapadék nem várható. A nyugati, északnyugati szél a Kisalföldön, a Bakonyban és a főváros környezetében megélénkül, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Az évszakhoz képest több fokkal enyhébb időre van kilátás, kellemes tavaszias időjárásban lesz részünk. A hőmérséklet csúcsértéke általában 8 és 13 fok között alakul, de nyugati és a déli tájakon akár 14, 16 fokot is mérhetnek az ott élők.

Hazánk időjárását a hét legvégén, és a jövő hét első napjaiban még enyhe léghullámok határozzák meg. Vasárnap még számíthatunk néhány órás napsütésre, a levegő pedig kellemes marad. Hétfőn és kedden a légmozgás hiánya miatt borult, párás, tartósan ködös, nyirkos időre van kilátás, csak kevés helyen lehet némi napsütés. A hét közepétől több hullámban egyre hidegebb levegő érkezik a medence fölé. Az éjszakák ismét fagyosak lesznek és a nappali órákban is téli hőmérsékleti értékek térnek vissza. A csapadék már hó formájában hull.